Само за одрасле...

31-07-2014 01:59:01 | | Глас Русије, фото: East News/BEW/ vostok.rs |


Ова пића не само да не би требало да пробају деца, већ су у суштини, штетна и за одрасле. Стиче се утисак да је за последњих неколико хиљада година људима једноставно досадило да пију вино, пиво и жестока пића... Управо зато су направили ове паклене смесе. Нудимо вам избор најчуднијих алкохолних пића која је човек икад створио.

Палма првенства међу најшокантнијим аперитивима по саставу припада корејском пиринчаном „вину“ Цсонгсул. Рекло би се да после познате чорбе Посинтхан, која се састоји од псећег меса, лишћа периле и маслачка, ништа више не може да нас изненади... Међутим, Корејци су и овде успели да превазиђу сами себе – главна компонента Цсонгсула су – људске фекалије, истина, локалним мајсторима треба одати признање, јер користе искључиво дечју столицу, очишћену специјалном старинском методом од задаха, у коју се додају мирисне траве, пиринчана вода и стабла бамбуса. Процес ферментације траје неколико месеци после чега је напитак потпуно спреман за употребу за све оне који то желе, а којих чак и у рођеној Кореји (како Северној, тако и Јужној) има мало.

Да бисмо заокружили тему пића направљених на основу производа човекове животне делатности не можемо, а да не поменемо GilpinFamilyWhisky– јединствени енглески виски који је направљен од... мокраће. Његов творац, Џејмс Гилпин је уверен да ће његово чедо бити укусно поштоваоцима високе енглеске кухиње. Изгледа да је управо захваљујући таквим људима као што је Гилпин, Британија и заслужила своју титулу „гастрономског ругла Европе“. Ипак, правде ради треба истаћи да енглеска кухиња уопште није тако лоша као што о њој мисле многи Европљани. Једна ствар су једноставна, али укусна јела попут рибе и чипса и јоркширског пудинга, а потпуно друга је – чудна мешавина вискија, шећера и филтриране мокраће старијих људи која се нуди као нови гастрономски тренд. Узгред речено, старци обавезно треба да пате о дијабетеса (управо овај фактор по речима Џејмса Гилпина „укус вискија чини просто незаборавним“). И премда посао досетљивог Британца напредује, мало је сународника који би ризиковали да пробају његов ексклузивни домаћи виски. У овом случају је традиционална британска конзервативност Енглезима учинила услугу.

А за све оне који су се одважили да пробају претходна два напитка и који би желели да избришу њихов укус постоји одлична варијанта – Мољорт– ликер на основу жалфије, који оставља један од најшокантнијих и најдуготрајнијих укуса и од којег човек губи жељу да једе, да се моли и да воли неколико наредних дана. У суштини Мољорт је млађи брат легендарног абсента, али за разлику од њега он не даје стваралачко надахнуће после дегустације. Оба напитка су направљена на основу жалфије, али Мољорт не садржи тујон – природну психоделичну материју и кључни елемент у абсенту који изазива снажне халуцинације. Зато Мољорт смело може да се похвали најодвратнијим укусом међу свим алкохолним пићима у целој историји њиховог постојања. Пити Мољорт значи осећати на језику укус течности за балсамовање, горчину изгорелих гума, терпентин и бензин. Ипак, има љубитеља и тако чудне смесе, истина, нема их много. По статистици, само 1 од 49 људи пристаје да понови незаборавно искуство конзумирања Мољорта.

Ова чудна алкохолна пића, без обзира на то колико да су чудна и да не личе на било шта што смо икада пробали, ипак налазе свог потрошача. На крају крајева, ако се продају, значи да су некоме и потребна. Да ли су можда потребна и вама?

Аљона Ракитина,