Русија ће на Арктик послати мобилне храмове за војнике

31-07-2014 03:55:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Два мобилна храма биће послата у арктичку зону возовима, где ће их монтирати војници Руске армије, саопштио је у четвртак за РИА Новости начелник службе за медије пуковник Александар Гордеев.

„Два храма биће монтирана на рту Шмита и острву Врангела. Таква је одлука донета након радне посете региону првог заменика министра одбране РФ генерала армије Аркадија Бахина“,- рекао је Гордев. Сада се два контејнера од 40 тона са деловима храма налазе на железничком путу који спаја западни део Русије са Хабаровским крајем. Храмови ће бити монтирани у септембру.

Последњих година, Русија је приступила активном освајању ових територија, укључујући ту и експолатацију угљоводоника, као и развој северног морског пута, који у све већем степену постаје важна алтернатива традиционалним маршрутама из Европе у Азију. У смислу заштите руских интереса на Арктику, осмишљен је и спроводи се читав низ мера, укључујући и оне војног карактера, обзиром на повећано интересовање за овај регион од стране држава чланица НАТО.

Како је саопштило Министарство за ванредне ситуације РФ, укупна вредност ресурса у арктичком региону Русије виша је од 30 трилиона долара. Специјалисти сматрају да ће се добијање нафте све више селити у овај епиконтинентални део руске обале.