Јужни ток у Републици Србској и опструкције

31-07-2014 12:12:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Потребан директан уговор са РФ


Јужни ток као међународни капитални пројекат и утицај запада се прелама на земљу на коју се односи. Тако се и по Републику Српску стварају одређени проблеми. Власти у Федерацији БиХ нису толико заинтересоване колико је Република Србска, те се на нивоу БиХ појављује опструкција од стране Федерације БиХ из више разлога. Или због туђих, страних налога, због ината или због страха да Република Србска сама склапа међународне уговоре.

Такође је важно напоменути да је Република Србска и сама крива за овакву ситуацију, и не само ову, јер су њени представници у заједничким институцијама велики број надлежности пренели на ниво БиХ.

Републици Србској је неопходно, да би се реализовао овај пројекат, да са становишта међународног права добије одређене сагласности институција БиХ, а то до сада није урађено.

Са друге стране, Републици Србској је потребан директан уговор са Руском Федерацијом на реализацији пројекта "Јужни ток", те би са таквим уговором себи обезбедила сву независност од Федерације БиХ и било каквих условљавања, а сви такви будући директни уговори без ичијег условљавања требали би постати пракса Републике Српске јер су такви уговори сигурни, а са друге стране они су економског карактера, те самим тим не задиру у никакву "спољну политику".

Предлогом просторног плана Републике Српске до 2025. године планирана је изградња већих капиталних објеката у Републици Србској, као што су гасовод "Јужни ток", те три гасне електране везане на њега, - у Бањалуци, Приједору, Бијељини и евентуално у Угљевику.

На ову тему смо разговарали са војнополитичким аналитичаром Гостимиром Поповићем:

Јужни ток у Републици Србској и опструкције на нивоу БиХ од стране политичара из Федерације БиХ. Који су проблеми реализације овог пројекта?

- Једна од кључних инвестиција и активности на почетку 21. века за Републику Српску и за регион југоисточне Европе јесте изградња Јужног тока. Дакле побољшање енергетске стабилности како у региону, тако и у целој Европи. То је једна велика развојна шанса за Републику Српску. Ми, Република Србска имамо проблеме, као и у свакој другој активности где се од стране заједничких органа, Федерације БиХ и других лобија једноставно врши опструкција. Почевши од недозвољавања да се уреди одређена легислатива па до директних лобирања у ЕУ, те посебно неких представника америчких фирми, да се тако нешто не ради.

Федерација БиХ је спремна, као и њени представници у заједничким органима да раде у корист сопствене штете, само да Република Србска не би направила неки стратешки и дугорочни енергетски објекат који би свима у региону био од користи. У свему овоме значајно је напоменути да представници Републике Српске у заједничким институцијама нису били способни да донесу одговарајуће законе које им Устав омогућава и обезбеђује. Могли су пре петнаест година створити предуслове да се једноставно онемогући опструисање таквих стратешких активности. Нажалост, то нису урадили, тако да ћемо имати великих проблема и са тим проблемима се ваља носити у наредном периоду.

То су све последице предавања надлежности Републике Српске на ниво БиХ.

- Управо тако, и нису само последице предавања надлежности, него и нечињење одређених активности да би се обезбедио виши степен надлежности Републике Српске. Дакле, и једно и друго када повежемо, видимо једноставно да многи наши преставници у заједничким институцијама "нису зарадили ни плату ни стимулацију", те у том смислу треба једноставно изабрати људе који знају да мисле унапред, који знају да виде унапред и који могу да то реализују без икаквог страха од било какве врсте притисака.

Какве су шансе да ће власти из Федерације БиХ пристати да Република Србска потпише тај уговор?

- Власти из Федерације БиХ и делови заједничких органа ће све учинити да Република Србска има проблеме. Међутим, Република Србска треба да ради до нивоа доношења сопственог закона, а који ће наравно неки уставни судови оспоравати. Значи да потпише тај уговор по свом закону и да ради без обзира на све те притиске. За очекивати је од Федерације БиХ и дела заједничких органа да то не само опструишу, него и да спречавају, а Република Србска има у "опису посла" да то реализује и то веома храбро јер је то једноставно један од елемената будућег развоја и опстанка Републике Српске.

Вања Савићевић,


http://serbian.ruvr.ru/news/2014_07_31/Juzhni-tok-u-Republici-Srpskoj-i-opstrukcije-8538/