Украјина: повратак Јацењука и октобарска револуција

31-07-2014 11:01:14 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Јацењук се вратио. Без обзира на изјаву о оставци, дату прошле недеље, украјински премијер је поново на својој дужности. Шеф кабинета одбија да даје коментаре за штампу, позивајући новинаре да сачекају 31. јул, тачније ванредно заседање Врховне Раде. Аналитичари сматрају да сва ова кретања говоре о де-факто почетку парламентарне предизборне кампање. И предвиђају нагло заоштравање ситуације у Украјини до јесени – све до „октобарске револуције“.

У понедељак Арсениј Јацењук као да ништа није било, као ни да није било изјаве о оставци, обратио се посланицима Врховне раде. Премијер је подвукао да због неслагања у парламенту Кијева, нема више новца за армију и прекида се програм сарадње са ММФ. И позвао је посланике да хитно усвоје нацрте закона које је предложила влада – они су усмерени на увећање финансирања казнене операције на истоку земље.

Такозвана антитерористичка операција за коју покушава да сакупи новац Јацењук и компанија, у украјинском друштву изазива све веће одбијање. Земљу су захватиле протестне акције, које су назване „женским“: жене, мајке и сестре оних који добијају позиве за мобилизацију, затварају трасе, спаљују позиве. Већ се чују претње да ће кренути на Кијев – и оне могу да постану реалност, сматра посланик Врховне Раде Украјине, члан посланичке групе За мир и стабилност Владимир Олејник.

- Последице могу да буду врло жалосне. Код нас се појавила таква генерација као учесници АТО. Фронташи који на крају крајева могу да питају какав је то рат. Зашто они данас немају нормалну подршку. И зато се могу очекивати компликације у друштву у скорије време. Посебно у контексту тога што ће додатни негативни стимуланс бити плаћања комуналних услуга, скок цена, одсуство радних места. Све то ће заоштрити ситуацију на јесен.

О могућностима нових немира у Украјини почело је да се говори још на пролеће. Експерти су упозоравали да ће отприлике на јесен код становништва проћи еуфорија од победе на Мајдану и биће потрошена уштеђевина, такође ће наступити хладно време. Брисел, мада је и обећао да ће дати нешто новца, нема намеру да плаћа све потребе Украјине. Тако да сваки дан бојевих дејстава на југоистоку приближава перспективу преласка са „женских бунтова“ на „октобарску револуцију“.

Кијевска власт је изгледа огрезла у унутрашњим обрачунима. О томе сведочи и криминална хроника: крајем прошле недеље у Лавову су гађали из минобацача кућу градоначелника, а у Кременчугу градоначелника су просто убили. Јацењук веома ризикује када предлаже да се уведе порез на суперпрофит олигарха. Према речима премијера, ради се о повећању стопа за рентирање нафтних и гасних налазишта.

Изгледа да је оставка премијера ипак неминовна. Дњепропетровски олигарх-губернатор Коломојски већ је почео да напада Јацењуковог патрона – Петра Порошенка. Коломојски такође критикује остале олигархе – али међу тим осталим се подразумева и актуелни председник. Тако да на јесен може да се очекује радикално прекрајање власти: мораће да се бира не само нови парламент, већ и председник, сматра председник обједињеног парламента Доњецке и Луганске републике, лидер покрета Југоисток, Олег Царјов. Мада до избора ствар може и да не стигне, сматра експерт Института за међународне односе Руске академије наука Владимир Пантин.

- Да ли ће то бити октобарска или неоктобарска револуција, овај талас протеста ће на крају довести до озбиљних политичких потреса и у Кијеву, и у Украјини. Шта више, сада неки олигарси, укључујући Коломојског, састављају планове ако не да свргну Порошенак, онда у крајњој линији да му поставе нове ултиматуме помоћу Мајдана. Броба између олигарха се заоштрава у ситуацији политичке, социјалне и економске кризе.

Све више људи у Украјини схвата да телевизијска пропаганда мало одговара стварности. Чак сами украјински медији већ нису у стању да крију право стање. па и војници, приморани да се враћају кући преко руских хуманитарних коридора, не крију да их је власт напустила и да они више не желе да ратују. Али оно што су они тачно научили на фронту, то је да користе оружје. И могу да га окрену против оних који су обећали много, а нису урадили ништа.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут