Барак Обама о санкцијама: Русија мора да плати високу цену за своје поступке

30-07-2014 05:38:26 | | Глас Русије, фото: REUTERS/VALENTYN OGIRENKO/ vostok.rs |


Према мишљењу новинара и оснивача сајта wideawakenews.com Чарлија Мекграта, конфликт у Украјини иде на руку фрекинг компанијама, а и породици потпредседника САД Џоа Бајдена. Управо за градове око којих се налазе залихе гаса у шкриљцима је украјинска армија водила најжешће борбе.

Прошло је само неколико недеља од момента када је кијевска армија повратила контролу над индустријским градовима Славјанск и Краматорск. Тамо се већ врло активно поставља опрема за производњу гаса из шкриљаца под будним оком украјинске армије.

Управо на територији такозваног Дњепровско-доњецког базена, где ће се према плановима власти развијати фрекинг индустрија, Кијев се најактивније борио против снага отпора. Раније је локално становништво протествовало против спорног метода производња, али су због рата сви спорови одложени.

Међу компанијама које су добиле лиценцу за бушење у том региону је и британско-холандски енергетски гигант Shell. Још једна заинтересована страна – украјински холдинг „Бурисма“ у чијем Савету директора се однедавно налази и син потпредседника САД Џоа Бајдена. Новинар и оснивач сајта wideawakenews.com Чарли Мекграт је у интервјуу за RT испричао шта он мисли по поводу тога.

Експерт је рекао да су Чешка, Холандија, Француска и Немачка забраниле на својој територији производњу гаса из шкриљаца методом хидроексплозиј – ломљења пласта, или фрекинга.

На истоку Украјине, у региону где се води грађански рат, компанијама се пружа могућност да игноришу све законе и протесте против фрекинга и избегну процедуре које би морале проћи да би добиле право на производњу гаса из шкриљаца. Породица Џоа Бајдена је лично заинтересована за дестабилизацију ситуације у Украјини, подсетио је Мекгарт. Син Бајдена је ушао у Савет директора украјинске нафтне компаније „Бурисма“ и после тога је Сенат почео енергично да гура разраду гаса у том региону.

„Зар то није сукоб интереса? Корпорације су нашле згодан моменат да под прикрићем војне операције почну са превозом опреме у Украјину и започну свој посао“, прокоментарисао је догађаје оснивач сајта wideawakenews.com.

Читајте више наУкрајина из минута у минут