Рјабков: САД су одувек сметале интеграцијама на постсовјетском простору

29-07-2014 02:10:02 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Valeriy Melnikov/ vostok.rs |


САД су на постсовјетском простору доследно покушавале да спрече интеграције и таква линија је спољнополитичка константа Вашингтона са било којом администрацијом, изјавио је заменик шефа МСП РФ Сергеј Рјабков.

„Доследност политике САД, да не дозволи интеграције на постсовјетском простору, је заиста импресивна. То је америчка спољнополитичка константа без обзира на промене у администрацији“, изјавио је Рјабков у интервјуу у емисији „Визави са светом“ („Глас Русије“, МИА „Русија данас“).

„Ми смо последњих година врло често користили израз „двоструки стандарди“ за политику САД. Долазим до закључка, анализирајући догађаје у Украјини и око ње, да у политици САД уопште нема никаквих двоструких аршина. Постоји само један једини стандард – не дозволити на било који начин консолидацију постсовјетског простора, сметати људима који живе у разним крајевима те огромне територије, људима који на било који начин осећају своју духовну, историјску, личну везу са Русијом...наметнути им политички и идеолошки туђу владу“, изјавио је дипломата.

Истовремено је „сасвим супротна“ ситуација са подршком „режимима који спроводе прозападну политику“.

„Геополитичко цепање тог простора на комадиће, у зависности од тога какви су приоритети и циљеви руководилаца ових или оних територија – то и јесте једини стандард ког се придржава Вашингтон“, сматра Рјабков.

Читајте више наУкрајина из минута у минут