Обновимо историјско сећање у Прогресу

26-07-2014 10:32:00 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изложба није само ликовни већ и историјско-уметнички пројекат. И овде треба са једне стране истаћи допринос србских сликара Исидоре Ивановић и Драгана Бартуле који су посебно за ову прилику насликали 40 монументалних дела која моментално изазивају код публике снажна осећања. Ове слике сигурно неће никог оставити равнодушним.

Прва у низу изложби пројекта посвећеног Првом светском рату под називом „За веру и отаџбину! Људи и судбине у Великом рату 1914-1918“ била је отворена крајем маја пред многобројном публиком града Владимира.

Коментар једног од организатора изложбе из галерије „Art Studio XIII“, Љубов Кузњецове:

- Отварање изложбе је протекло веома успешно и то уз подршку и учешће администрације града Владимир и директора департмана културе, администрације и градских власти. У изложби су учествовали такође представници свештенства Владимирско-Суздаљске епархије који су нагласили високи ниво организације, просветитељског дела пројекта, посебно издвајајући информацију на витринима о улози жена, деце, мушкараца у рату, па и свештенства“, рекла је Љубов Кузнецова. „Изложба је трајала до краја јуна и ми сада тачно можемо рећи да су простор посећивали и становници града и многобројни туристи који су остављали у књизи утисака своје одазиве и самим тим помогли нам да схватимо колико је наш пројекат потребан људима и колико је интересантан. Он тежи важном циљу, а то је да се обнови историјско сећање на те године. Стављамо акценат на омладину која сада стасава, која треба да зна и да се сећа подвига њихових предака. Као што знамо, Први светски рат је донео са собом потпуну прерасподелу света и те задатке рата млади треба да правилно искористе у свом животу.

Госпођо Кузнецова, сада када је пројекат заживео, "селите се" у Србију?

- Наш следећи изложбени простор је галерија Прогрес у Кнез Михаиловој у Београду. Изложба ће бити отворена 1. августа. Као што знамо од 1. августа 2012. године у Русији се обележава дан сећања на Велики рат.

Биће одржане различите акције и свечаности на државном нивоу, такође и у Београду и целој Србији уз подршку Амбасаде Русије у Србији и Амбасаде Србије у Русији, уз подршку свештенства, како РПС тако и СПЦ. Изложба је организована у сарадњи са културним центрима „Позитив! и „Art Studio XIII“ из Москве и уметничког удружења "DivArt" из Србије“.

Пројекат је културно-историјски, уметнички. Шта ће посетиоци моћи да виде, да доживе?

Изложба није само ликовни већ и историјско-уметнички пројекат. И овде треба са једне стране истаћи допринос србских сликара Исидоре Ивановић и Драгана Бартуле који су посебно за ову прилику насликали 40 монументалних дела која моментално изазивају код публике снажна осећања. Ове слике сигурно неће никог оставити равнодушним. „Овај пројекат обједињује Русију, Србију и Француску кроз фотоматеријале који су представљени на изложби и које су љубазно уступили из Фонда историјске перспективе, Удружења руско-србског пријатељства, Народне библиотеке Србије, архива Министарства одбране Француске, Историјског архива Београда, Југословенске кинотеке, департмана културе из Вороњежа. Сва писма, фотографије, артефакти, чак право оружје с фронта и обични опанци прикупљани су веома дуго. Експонати нас подсећају на мукотрпан живот ратног времена, преносећи до наших дана истиниту слику о болу и тузи нашег народа, рекла је за Глас Русије Љубов Кузнецова.

Позивамо вас на изложбу 1. августа у 20 часова у галерију Прогрес у Београду „За веру и отаџбину! Људи и судбине у Великом рату 1914-1918“ .

Свечано ће је отворити амбасадор Русије у Србији, Александар Чепурин и историчар уметности и саветник Музеја примењених уметности у Београду, Душан Миловановић. Такође се очекује присуство руских и србских званичника. На отварању ће учествовати културно уметничко друштво „ Мокрањац“ при Храму Светог Саве и баритон Марко Калајановић.

Поставка је отворена до 31. августа.

Весна Семичастнова,