Налазите се на страници > Почетна > Економија > ММФ преценио Украјину

ММФ преценио Украјину

25-07-2014 02:24:43 | | Глас Русије, фото: lickr.com/World Resources/cc-by-nc-sa 3.0 |


После инспекцијске посете Украјини, експерти ММФ ревидирали су прогнозу раста украјинске економије. Због наставка војних дејстава, национални бруто производ земље може да падне не за 5%, како се очекивало раније, већ за 6,5%. Ненаплаћивање пореза у источним регионима земље, раст војних трошкова, све већи одлив капитала – све то води ка економском краху.

ММФ се озбиљно замислио. Прекид оружаног конфликта постао је за међународне кредиторе један од главних услова успешне реализације програма економске помоћи. Она је срачуната на две године. Укупан обим кредита износи 17 милијарди долара.

Прву траншу у висини од три милијарде, издвојену у мају, украјинске власти су већ распоредиле. Куда је отишао тај новац? Очигледно не на стабилизацију украјинске економије. Истовремено, Украјина се нада у нову траншу помоћи. Стручњаци ММФ такође су упозорили да 1,4 милијарди долара ће бити издвојено тек уз додатно смањење државних трошкова. Премијер Арсениј Јацењук је одмах пожурио да изјави да ће бити смањене социјалне ставке. Између осталог, повећање плата из буџета и пензија не само ове, већ и наредне године ће бити ограничено висином инфлације, а државне компаније су се обавезале да уплаћују дивиденде у државну благајну.

Живот на кредит већ је ударио по џепу обичне украјинске грађане. Тако од првог јула у Украјини значајно је поскупела станарина, комуналне услуге, лекови. Такође су смањени дечији додатци. Тежак ударац је нанет пушачима и потрошачима алкохола: од 1. јула више од два пута је подигнута акциза на дуванске производе, а од 1. августа цене жестоких пића ће скочити један и по пут.

Светлана Калмикова,

Читајте више на
Украјина из минута у минут