Трагедија Боинга-777 очима Италијана

25-07-2014 12:53:38 | | Глас Русије, фото: AP/Airbus DS/AllSource Analysis/ vostok. |


Трагедија Боинга-777, малезијске авиокомпаније, који се срушио у источној Украјини, сасвим очекивано је изазвала талас свемогућих политичких спекулација. Околности несреће тек предстоји разсветлити, а већ са свих страна пљуште оптужбе. Питања је много, али оно што је главно: како то да небо изнад зоне борбених дејстава није било затворено за цивилне авионе? Покушаћемо да анализирамо ситуацију уз помоћ главног уредника журнала "Анализа и одбрана ("Analisi e difesa") Ђанандреа Гајанија.

Колико дуго ће трајати истрага о несрећи малезијског Боинга? Шта је то што карактерише истрагу?

- Обично, оваква врста истраге може да траје до годину дана, узимајући у обзир бројне техничке експертизе. Прелиминарни извештај је готов, обично у року од месец дана. У овом конкретном случају, разјашњење околности може трајати много дуже, јер су олупина авиона и тела жртава расути по целој територији, која заузима чак 20 квадратних километара. Да се одмах изврши изолација подручја пада, показало се немогућим, јер је ово подручје под контролом устаника. Говори се да су део пртљага путника и олупина авиона били отети. На такав начин, сакупити све неопходне делове јако је тешко. Истрага ће узети много времена, чак и ако се дође до једнодушних закључака и идентификују починиоци. Многи тврде да је авион оборен пројектилом "земља-ваздух." Системе "Бук" користи руска војска, али највише су у употреби у Оружаним снагама Украјине, јер Русија има савременије оружје. Неки тврде да такав систем имају и устаници. Распознати чији је пројектил, веома је тешко, и то даје храну за све врсте политичких спекулација.

Како коментаришете чињеницу да су одмах након несреће, без икаквих доказа, западни медији, укључујући и италијанске, за несрећу окривили Русију?

- Пребацивање кривице на Русију и устанике чуло се не толико од стране медија, колико из Кијева и Сједињених Држава. Амбасадор САД у УН Саманта Пауер изјавила је да су, према подацима америчких обавештајних служби, за то што се десило, вероватно, криви проруски устаници. Након тога, Џон Кери је рекао да је за све крива Русија, која је наоружала устанике. Европска унија је подржала ове наводе, упркос чињеници да не постоје чврсти докази. Доступне информације омогућавају и да се оптужи, као и да се оправда било ко. Украјински устаници су већ оборили око двадесетак хеликоптера украјинске војске, али то је било урађено уз помоћ преносивих ракета, конструисаних за пуцање на ниске летеће мете, које могу да погоде циљ на удаљености од 3-4 км. Према неким извештајима, они су такође оборили и транспортни авион "Ан", који је летео на висини од 6.500 метара. Крајем јуна, устаници су тврдили да су успели да заплене батерију пројектила SА-11, односно, "Бук", али не знамо да ли су они били у стању да га користе. Неки чак тврди да је ракета лансирана са територије Русије. Ситуација је заиста контроверзна, али ја верујем да професионални војници знају како да се носе са радарима и не могу да помешају цивилне са војним авионима. Понављам, све обилује спекулацијама. У Русији кажу да је циљ био авион председника Путина. Кијев тврди да он има снимак разговора устаника, али то су докази који се лако фалсификују. Саставити лажњак, за специјалне службе не представља проблем. У основи, за сада је све нејасно.

Нажалост, у овом тренутку, у недостатку доказа, позиција Запада је диктирана политиком: Русија је непријатељ, а Американци нас сваки дан подсећају на то. Нажалост, ми, Европљани и даље понизно гутамо оно чиме нас храни америчка пропаганда, одбијајући да одговоримо на главно питање: да ли је у нашим интересима сукоб са Москвом?

Што се тиче опреме, каква је данас равнотежа снага између устаника и украјинске војске? Код кога може да буде оружје које је у стању да погађа мете на великим висинама?

- Знамо, да на папиру, Оружане снаге Украјине су много јаче од устаника, али то је само на папиру. Значајан део технике владиних снага је неисправсн због финансијских проблема. Америчка помоћ има за циљ да помогне Кијеву да доведе у ред своје оружане снаге. Недавна офанзива Кијева показује да се борбена способност трупа заиста повећала. Теже је разумети каквим оружјем располажу устаници. Обично се говори о малокалибарском оружју, али се спомиње и артиљеријски и ракетни бацачи. Није јасно каква помоћ долази из Москве, ако долази. Подршку, у смислу обавештајних информација, Русија свакако пружа. Упркос бројчаној надмоћи непријатеља, устаници врло добро одолевају владиним трупама. Они су напустили неке области, како би се фокусирали на одбрану Доњецка. Рат се наставља, а то је управо рат, и као у сваком рату, веома је тешко знати ко је у праву.

По вашем мишљењу, да ли је нормално да зону борбених дејстава нису прогласили беспилотном? То је уобичајена пракса у другим деловима света?

- То је ненормално и погрешно. Некада је рат почињао када једна држава објави рат другој. Данас, ратови се не објављују, и често их воде нерегуларне снаге. Цивилни авиони и даље лете изнад Ирака, Либије, источне Украјине, Сирије. Оно што мене поражава у случају Украјине, јесте чињеница да је авијација од самог почетка учествовала у борбама. Уз помоћ преносивих ракета устаници су оборили многе авионе и хеликоптере владиних снага. То је требало да подстакне Кијев да затвори ваздушни простор. Управо Кијев је пре неколико недеља покренуо батерије "Бук" у непосредној близини линије фронта у Доњецкој области. Можда је то учињено у циљу борбе против илегалне инвазије руских летелица, како то називају украјинске власти. То подстиче на још једну верзију онога што се догодило: можда је ваздушна одбрана Украјине контролисала ваздушни простор како би спречила лет руских авиона. 17. јула кијевске власти су саопштиле да је један од украјинских авиона оборен од стране ловца "Су", руског ратног ваздухопловства. Уколико су у том подручју били у току сукоби и ситуација била толико озбиљна да је Кијев одлучио да размести неколико батерија ракета са далеким дометом, односно SА-11 ("Бук"), тада је апсолутно нејасно зашто украјинске власти нису затвориле ваздушни простор, ако су намеравале да воде борбене операције на овим висинама.

Постоји много питања, и, иако је оно што се десило трагедија, права трагедија, невољно се осмехујеш када помислиш да је Еуроконтрол (Европска служба за безбедност ваздушне пловидбе) затворио ваздушни простор изнад источне Украјине за све цивилне авионе тек сутрадан после трагедије малезијског Боинга.

Татјана Санти,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ