Кинеска савремена култура у Москви

21-07-2014 09:33:57 | | Глас Русије, фото: china-fest.com/ vostok.rs |


Класични балет с елементима источних једнобоја, мешавина џеза и народне кинеске мелодије… У Русији је почео Фестивал кинеске културе. Смели експерименти и иноваторска решења одржавају се у најбољим позориштима и концертним салама Москве.

Први догађај културног маратона постала је авангардистичка играчка поставка "Шкработине". Кинески кореограф Хоу Ин је први пут у Русији. И за Русе је необичан стил, који она предлаже. Хероји приредбе упознају свет помоћу игара, плесова и боја. Међусобно фарбајући тела различитим бојама, они претварају околину у јарке шкработине. Руским гледаоцима се допада кинеска авангарда, констатује организатор фестивала с руске стране Андреј Лељавин.

- Многа савремена кинеска дела настају на рубу жанрова и од позајмица из других култура. То ствара јединствени уметнички производ. У пекиншку оперу они убацују циркуске трикове. На традиционалним музичким инструментима изводе савремене стране композиције. Све је то необично, интересантно, мада Руси нису навикнути на то. Код нас је формирана представа о традиционалној култури Кине. Зато смо за овај фестивал донели најбоље, што заступа њену савремену културу.

Једна од најочекиванијих московских премијера је балет "Капија Шаолинга" у интерпретацији пекиншког Позоришта савремене игре "Кунфу Аждаја", који је створио легендарни Џеки Чан. Занимљиви ће бити и заједнички наступи руских и кинеских уметника. Специјални програм ће представити два доајена џез-музике – кинески пијаниста и композитор Кун Хунвеј и његов руски колега Данило Крамер. Фолклорни ансамбл Русије "Људмила Зикина" наступиће заједно са једним од најпознатијих кинеских колектива.

- Овај ансамбл је протекле године у време Дана руске културе у Кини певао заједно с Ансамблом народних инструмената Забрањеног Града. Гледаоци су били одушевљени. На нивоу таквих експеримената рађају се мале победе. Открили смо спајање сасвим различитих инструмената. Например, руска хроматична хармоника и кинески џен. Њихови звуци рађају нову музику. Данас ће то бити заједнички концерт два музичка колектива.

На фестивалу ће наступати и деца. Рецимо, за крај октобра се планира заједнички концерт малих руских и кинеских пијаниста у музичкој школи при Конзерваторијуму Чајковски. Савремену кинеску културу ће грађани Русије упознавати до краја новембра.

Јулија Козлова,