Готово снимање руско-украјинског филма „Битка за Севастопољ“

21-07-2014 09:32:38 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Снимање руско-украјинског филма „Битка за Севастопољ“, режисера Сергеја Мокрицког завршено је у Кијеву, изјавила је за РИА Новости продуцент филма Наталија Мокрицка.

У основи сценарија филма је биографија једног од најпознатијих снајпериста Другог светског рата, хероја СССР Људмиле Пављученко. Она је такође позната по томе што је постала први совјетски грађанин, који је боравио у америчком Белом дому. Након што су се стекли услови, после њеног наступа пред конгресом САД 1943.године, американци су отворили други фронт. Велики део филма се одвија у позадини легендарне одбране Севастопоља 1941./42.године. Снимање се одвијало у Севастопољу, као и у Кијеву, Одеси и Каменец- Подољском.

„Срећни смо што је снимање овог заиста херојског филма завршено, без обзира на тешку политичку и економску ситуацију. Верујем да смо снимили искрени филм, који је достојан сећања на наше ветеране“- рекла је Мокрицка.

Према речима продуцента, руско- украјинска група је читаву годину „ у врло сложеним условима била заједно, руку под руку, срце уз срце, доказавши да је „уметничко братство- једна нација, један народ“.

Пављученкову је одиграла глумица Јулија Пересилд, а у главним улогама су били и Сергеј Пускепалис, Никита Тарасов, Евгениј Циганов. Улогу прве даме САД Еленор Рузвелт, са којом се Пављученко дружила током своје посете САД, добила је британска глумица Џоан Блекхем.

Филм у формату 3Д биће спреман за приказивање у биокопима од априла 2015.године. Премијера ће бити уприличена пред прославу 70.годиншњице победе у Другом светском рату. Такође, у плану је монтирање и телевизијске серије у 4 наставка.