Промена граница - понекад је то природно

21-07-2014 09:16:44 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Stringer/ vostok.rs |


До председничких избора у Турској остаје још тачно четири недеље. Присталице владајуће Партије праведности и развоја (ПСР) су изабрале свог кандидата за дужност председника земље. То је, као што се и претпостављало, актуелни премијер Реџеп Тајип Ердоган. По речима заменика генералног председника ПСР Мехмета Али Шахина, Ердоганову кандидатуру су подржали сви представници парламентарне фракције владајуће странке.

Ердоганова велика популарност међу члановима партије није тајна. Какви су разлози овакве популарности? Своју тачку гледишта с „Гласом Русије“ је поделио заменик генералног председника ПСР за међународне послове, доктор социолошких наука, професор Јасин Актај.

Реџеп Ердоган у својој земљи стално ужива велику подршку. Шта мислите, због чега?

Велика подршка коју Ердоган ужива представља резултат признавања његових изузетних лидерских особина, не само од стране чланова парламентарне фракције, не само од стране присталица наше странке, већ и турског народа у целини. Било је јасно да ће бити изабран управо он. Званична церемонија је овом догађају само придодала посебну упечатљивост.

Наш премијер се последњих 20 година увек налазио у центру догађаја турског политичког живота. За то време су и Турска и странка постигли велике успехе. У ствари, да је хтео, он је и 2007. године могао да постане председник земље. На тадашњим председничким изборима је имао све шансе. Ипак, могућност да заузме председничку дужност препустио је Абдули Ђулу, којег назива својим братом. А сам Ердоган је на дужности премијера наставио свој пут на добробит Турске Републике. Убеђен сам да ће и у случају да буде изабран за председника, ову дужност испунити новим садржајем. Председничке функције ће за време Ердоганове владавине претрпети одређене квалитативне промене.

У свом говору у којем се захвалио Ердоган је обећао да ће у случају победе на председничким изборима наставити борбу против „паралелне структуре“ – покрета друштвеног прегаоца Фетулага Ђулена – у земљи, као и процес регулисања курдског проблема. Да ли бисте могли да прокоментаришете његове изјаве?

Премијер-министар нас је у свом говору уверио да у случају да буде изабран на дужност председника земље, неће оставити своје пројекте на пола пута, да ће пратити њихову даљу реализацију по фазама. А борба с политичким супарницима и процес регулисања курдског проблема су пројекти који заузимају централно место у политичком животу земље. Зато ће, ван сваке сумње, у случају да Ердоган буде изабран на дужност шефа државе, нови премијер наставити ове процесе. Тим пре што је наследност у њима просто неизбежна.

Разуме се, догађаји у Ираку ће утицати на процес курдског регулисања у у Турској. Међутим, тек треба да се види какав ће бити овај утицај, позитиван или негативан. Данас је Ираку због Маликијеве полике врло тешко да сачува свој територијални и политички интегритет. Безусловно, ми бисмо, као ПСР, као влада Турске, желели да се сачува јединствени Ирак. Али за то је у арапској републици потребан такав поредак ствари у којем би се поштовала права свих страна. Данас у Ираку тога нема. Ми свим снагама покушавамо да сачувамо јединство и интегритет арапске републике.
Али, у сваком случају, границе нису вечна појава која треба да одговара реалијама региона. Ако ништа друго не помаже, ништа није природније од одређивања нових граница у региону.

Амур Гаџијев,


КАТЕГОРИЈЕ