Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Трагом Карафутоа

Трагом Карафутоа

19-07-2014 12:54:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Књига о историјским знаменитостима Сахалина из периода јапанске управе изаћи ће ове године. "Путовођа кроз знаменитости из периода Карафутоа" биће издат на три језика: на руском, јапанском и енглеском. Књига ће обухватити опширан списак знаменитости из периода јапанске управе на Јужном Сахалину од 1905. до 1945. године.

О овоме је Гласу Русије испричао њен аутор, сахалински познавалац завичаја, историчар, археолог и етнограф Игор Самарин. Он је такође главни саветник Оделења за очување објеката културне баштине министрства културе Сахалинске области.

Јапански траг у култури и историји Сахалина је веома приметан. Јапанци су ту живели давно, а после руско-јапанског рата југ острва је постао део јапанске империје, те је стекао статус гувернерства Карафуто. Природно је, за 40 година, све до 1945. године Јапанци су овде саградили масу разноврсних објеката: стамбене и административне зграде, техничке и хидротехничке објекте, фабрике. Неки од тих објеката су сачувани. Низ тих грађевина има историјску и културну вредност. Највреднија је зграда Сахалинског обласног завичајног музеја – споменик архитектуре и урбанистике. Она је била саграђена 1937. године као зграда музеја Карафутоа, те све до сада врши функцију музеја. У њој све до сада су сачуване витрине с експонатима музеја из периода Карафутоа. Сама зграда има својеврстан архитектонски стил, редак и за Русију, и за Јапан. Иначе, нови путовођа је само једно од читавог низа штампаних издања о споменицима и знаменитолстима Сахалина.

Рад на макети издања се завршава. Најсложеније је било укључивање карата и фотографија. У књизи ће бити много фотографија – старих, из доба јапанске управе, и нових. Рад на књизи је почео још 2011. године, али су у међувремену откривени нови културно-историјски објекти.

Током припреме издања нађени су нови објекти, за које је требало допунско истраживање, технички опис, фотофиксација, у случају потребе планови и цртежи, консултовање јапанских колега. Већ давно разматрамо та питања на руско-јапанском симпозијуму за очување историјско-културне баштине из периода Карафутоа. Почели смо издање од 90 објеката, затим смо дошли до 140, али је у коначној варианти остало 117. Иначе их има на територији Сахалина неколико стотина. Свакако, детаљна селекција достојних пажње споменика је трајала доста дуго.


Ауторство Игора Самарина није случајно. Он је историчар по струци. После завршетка историјског факултета Јужно-Сахалинске педагошке високе школе радио је као школски професор у једном насељу на Сахалину, затим постао припадник, а касније и шеф оделења Сахалинског обласног завичајног музеја. Он је аутор скоро две десетине књига и мноштва публикација. Путовођа мора да изађе у јесен. Нажалост, тираж је свега 2 хиљаде примерака.

Људмила Сакјан,