Интервју са капетаном Џоном Коксом

18-07-2014 02:25:33 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Maxim Zmeyev/ vostok.rs |


Најмање 239 особа погинуло је приликом пада малезијског путничког авиона у Доњецкој области, на истоку Украјине. Боинг 777 срушио се 60 километара од руске границе. Авион је летео из Амстердама за Куала Лумпур на надморској висини од 10.000 метара. Он је морао да пређе руску границу у 17:20 по московском времену. Малезијске службе су изгубиле контакт са авионом непосредно пре несреће.

О несећи говори капетан Џон Кокс. Да ли имате у овом тренутку било какву информацију?

Чуо сам од једног извора да је помоћник министра изјавио да постоји могућност да је авион оборен. Али никакву потврду још нисам чуо. Све док ову информацију не потврди још најмање један извор, ја се не усуђујем давати било какве далекосежне претпоставке, имајући за собом 40 година искуства у истрагама авионесрећа.

Да ли је могао војни конфликт на истоку Украјине изазвати ову авионску несрећу?

Наравно, било је упозорења у вези са војним операцијама и све операције у ваздушном простору морале су се спроводити са опрезом. Не знам, да ли је време доносити било какве закључке. Ако је посада била у контакту са контролорима летења, све информације о томе требале су бити на располагању одговарајућим службама. Оне су требале знати да то није војни авион. Док не сазнамо више, прерано је судити о правим разлозима.

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ