Живот у Украјини постаје све скупљи

19-07-2014 11:51:38 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


Реална примања становника Украјине значајно се смањују. Приметно је смањење плата, повећање незапослености, висока инфлације и нагли пораст комуналних тарифа. Преживети у условима политичке и економске кризе у Украјини постаје све теже, примећују експерти.

Приходи Украјинаца у последњих неколико месеци значајно су смањени, а сва социјална давања су замрзнута. Само у априлу реалне плате су пале за скоро 3%, док у мају - за 4%, каже генерални директор групе компанија "Алор" Сергеј Хестанов:

- Као резултат прилично бурних политичких дешавања курс гривне је пао за око 40%. С обзиром на чињеницу да су плате већине становника Украјине фиксиране за гривну, то је довело и до сличног смањења куповне моћи. Други извор опадања реалних прихода грађана - повећање трошкова за комуналије. Једна од првих одлука нових кијевских власти било је повећање рачуна за гас. То је неминовно довело до повећања рачуна за стамбено-комуналне услуге.

Од почетка 2014. године комунални рачуни су повећани неколико пута. Од 1. маја за пола су порасле тарифе за домаћинства која се греју на гас. 1. јуна поскупљала је струја за 10-40% , док су од 1. јула за 50% повећане цене за водоснабдевање и грејање. Међутим, многи експерти тврде: тарифе у Украјини немају никакве везе са привредом, већ се формирају према интересима одређених група лобиста. Украјинци ће морати да се припреме за најгоре и да уче да штеде. Према захтевима ММФ комуналне услуге ће скупљати и у наредним годинама. У исто време, нема речи о побољшању квалитета јавних услуга. Такве акције владе неће донети додатне приходе буџету - пре ће имати супротан ефекат, сматра генерални директор Финансијско-банкарског савета СНГ Павел Нефидов:

- Постоји праг после којег људи једноставно престају да плаћају. Имајући у виду догађаје који се тренутно дешавају у Украјини, број платилаца нових већих тарифа ће опасти. Може се десити да укупни приходи неће превисити оне старе. По узречици: Косу можете сећи онолико колико она расте.

Сиромашним грађанима се обећава компензација трошкова комуналних услуга. Међутим, још увек нису предложене конкретне мере. Да, и компензације неће одговарати величини буџета - такву помоћ тражи више од трећине Украјинаца. Управо толико људи већ живи на ивици сиромаштва. Већина њих су пензионери. Међутим, они ће и даље морати да стежу каиш. Пензијски фонд Украјине је најавио да за јулске пензије има само 39% потребног новца, и да се на његовим рачунима налази 750 милиона долара. У просеку, сваки украјински пензионер може добити 30-40 долара. Читава међународна помоћ која је пружена Кијеву за стабилизацију и социјална давања, отишла је, упркос здравом разуму, на казнену операцију на југоистоку земље. Да се попуни буџет на рачун тарифа, није могуће, а покушај да се повећа порез на бизнис није успео. Плата у ковертама је увек била популарна у Украјини, али су сада "сиве исплате" премашиле све разумне показатеље. Сваки други грађанин Украјине је одлучио да не плати порез на зарађени новац, како би некако могао да плати комуналије услуге.

Татјана Голованова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут