Украјина: неутешни извештаји са њива

19-07-2014 11:40:01 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Украјина која има солидан људски потенцијал и плодно земљиште, пред очима се претвара од великих земаља-извозница у увознике намирница. А још почетком 90-их година Украјина је била међу прилично развијеним земљама, које су имале солидну економију, снабдевале пољопривредним производима и себе и друге.

Али ради се о томе да на војна дејства на Југоистоку Украјине одлази максимум средстава из државне благајне: подршка пољопривредног сектора сведена је практично на нулу. Уз све то нагло су скочиле цене дизел горива, што веома удара по џепу фармере. Као последица дошло је до скока производне цене продукције, наглог пада конкурентности, каже доцент Тимирјазевске пољопривредне академије Игор Абакувом:

Претходних година била су учињена велика улагања у развој пољопривреде Украјине. Купљена је савремена техника, квалитетно ђубриво, семе. Али у последњих годину и по до две показатељи по тим параметрима нагло су опали. Руководству Украјине сада није до пољопривреде.

Стиче се утисак, истичу експерти, да Украјинце намерно желе од произвођача да претворе у потрошаче. То је један од начина да се уклони конкурент. Украјина која је увек била јака по својој пољопривреди, није потребна ЕУ. Кијев једноставно маме у клопку. А затим, довевши пољопривреду земље до колапса, западни псеудоспасиоци ће почети полако да купују јефтине фарме, земљиште. Али могао је да постоји и други сценарио развоја, сматра Игор Абакумов.

Када би Украјина излазила као јединствени пул са Русијом и Казахстаном за житарице, то би био снажан фактор притиска на тржиште. Тада би земље могле да истисну Канаду, САД, Аргентину, Бразил. Да им покажу њихово место, као што је то било у совјетско време. Тада је СССР производио више него све наведене земље заједно.

Сада пољопривреда Украјина још успева да опстане. Углавном на рачун производње и извоза житарица, уља и уљних култура. Озбиљно су пострадале индустрија млека и меса, шећера. Одразио се пад потражње од стране Русије на трећину. Експерте наводе на опрез и изјаве председника Украјине, каже експерт Високе школе економије Андреј Суздаљцев:

У инаугурационом говору Петра Порошенка је било речено да је земља сада главни фактор развоја. Тачније треба схватити тако да су се сви остали већ распали. Остаје само земља — украјинска црница, која представља огромну вредност за Европу и Кину?

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут