ЕК Србији: Обуставити Јужни ток до хармонизације са прописима ЕУ

19-07-2014 10:19:20 | | танјуг/ vostok.rs |


Европска комисија је препоручила Србији да обустави рад на изградњи Јужног тока док тај пројекат не буде у потпуности хармонизован са законодавством ЕУ и подстиче је да ради на повезивању са бугарским системом протока гаса, објашњава ЕУ Инфо центар (ЕУИЦ) у Београду.

"ЕК се, начелно, не противи пројекту Јужног тока, јер је веома важно проширити начине и изворе снабдевања гасом на Западном Балкану", пише у тексту ЕУИЦ и додаје се да "Комисију не брине гасовод као такав, већ начин на који се овај пројекат спроводи".

Јужни ток, као и сви други велики инфраструктурни пројекти у Европи, мора имати чврст правни и регулаторни оквир, који, како се наводи, за сада не постоји.

Ниједан међувладин уговор који је Русија потписала о Јужном току није у складу са законима ЕУ, како у случају држава чланица ЕУ, тако и трећих земаља, попут Србије, и став Комисије о Јужном току у случају Србије није изузетак, наведено је у тексту.

"Као потписница Уговора о оснивању енергетске заједнице, Србија је обавезна да примени све релевантне законе ЕУ, да развије адекватан регулаторни оквир, те да либерализује енергетско тржиште у складу са правним тековинама ЕУ. Као земљи кандидату, у дугорочном интересу Србије је такође да осигура да њено учешће у пројекту Јужног тока не крши основне принципе правних тековина ЕУ".

У овој фази, Европска комисија препоручује Србији да обустави радове на изградњи Јужног тока до тренутка потпуне хармонизације пројекта са законодавством ЕУ, чиме ће "избећи повећање трошкова за поправку инфраструктуре у будућности", наводи ЕУИЦ.

"Истовремено, Комисија подстиче Србију да ради на повезивању са бугарским системом протока гаса", пише у тексту.

ЕК је за тај пројекат, који би допринео унапређењу енергетске безбедности Србије, издвојила 14,2 милиона евра, а Европска банка за обнову и развој је обећала да ће га подржати "уколико Србија обави реструктурирање Србијагаса у складу са правилима ЕУ".

Додаје се и да су наводи да Трансјадрански гасовод "излази из оквира законодавства ЕУ" нетачни, и подсећа се да су, за разлику од присталица Јужног тока, поборници Трансјадранског гасовода још 2011. уложили захтев за изузеће код надлежних државних регулаторних органа и да је ЕК 2013. одобрила делимично изузимање од правила које подлеже посебним условима.

Присталице Јужног тока још нису уложиле такав захтев, а уколико то ураде, државни регулаторни органи и Комисија би били у обавези да процене такав захтев и анализирају појединости тог пројекта на основу критеријума из Директиве о гасу, појашњава ЕУИЦ.

У тексту се закључује да је циљ изузимања од правила да омогући развој инфраструктуре, који би у супротном био немогућ.