Револуција на бжежински начин

19-07-2014 11:09:17 | | Глас Русије, фото: AP/Virginia Mayo/ vostok.rs |


Револуција према распореду. Пре скоро 20 година амерички политичар Збигнев Бжежински одредио је будућу улогу Америке као „незаменљиве државе“. Данас су се САД сетиле те доктрине, те покушавају да је остваре у оквиру своје актуелне политике, говоре анкетирани, од стране Гласа Русије, експерти. При томе не треба сматрати Бжежинског главним идеологом америчке експанзије и пророком светских револуција. Он се само нашао у право време на правом месту. Других идеолога светских револуција у САД-у има на претек и поред њега.

Збигнев Бжежински је увек био познат као главни идеолог хегемоније САД. Управо ту земљу је он сматрао гарантом светског поретка. Паралално с том идејом Бжежински је дефинисао и основну тенденцију савремене историје. Она је добила назив „глобално политичко буђење“, према којем све већи број људи покушава да самостално учествује у пословима државе. Према мишљењу Бжежинског, Вашингтон мора да им помогне у „буђењу“, објашњава политиколог, заменик главног уредника Известија Борис Межујев.

- Према његовом мишљењу, то буђење има антиимперијалистички карактер, односно, усмерено је не само против тираније, већ и иначе против империја и западног света. Његова је глобална идеја – она је најстриктније била изражена 1990-их година - да САД, мада је то парадоксално, морају да буду на челу метежа трећег света против Запада. Такође је потребно да се рачуна на земље, које иступају против Русије, између осталих, на Украјину.

Америка је искористила савете Бжежинског. Свакако, нико не тврди да су сви председници САД с књигом тог политиколога у руци одређивали судбине света. Међутим, чињеница утицаја тих „препорука“ г-на Бжежинског је присутна, каже Борис Межујев.

- Не верујем да су Обама или његова администрација читали Бжежинског, када су смислили увлачење САД у украјинску кризу. Међутим, утицај тих идеја је био – потребно је на све могуће начине одвојити Украјину од Русије, не размишљајући о последицама. Не размишљајући да је за Русију Украјина од стратешког значаја.

При томе не вреди сматрати Бжежинског пророком или видовитим, - истичу експерти. Међутим, парадокс је у томе, што Вашингтон користи те савете данас за сопствене сврхе, - каже директор Међународног института Најновијих држава Алексеј Мартинов.

- Бжежински је пре свега технолог „хладног рата“, својевремено успешан, имао је одређен заслуге. Међутим, не може се тврдити да су његове прогнозе истините. Могуће је говорити да су данас тражене технологије из 1970-80-х година.

Данас Американци користе препоруке Бжежинског ради решења својих економских проблема. Ту су САД кренуле путем најмањег отпора. Наиме, путем рата. У овом случају, у Украјини, - каже Алексеј Мартинов.

- Излаз из глобалне економске кризе је тежак и болан. Да би на мирован начин били решени сви постојећи проблеми, потребно је много времена, ресурса, снага. Резултат није увек онакав, како мисле амерички „јастребови“, јер су таква решења из области компромиса, уважавања интереса свих глобалних играча. Данас САД покушавају да иду путем рата. Видићемо хоће ли оне далеко отићи.

Данас ни самог Бжежинког не радују његове некад популарне прогнозе. Нажалост, део теорије о светској револуцији се остварује против његове жеље. Данас „глобално политичко буђење“ не мора обавезно да води демократији, обазриво прогнозира Бжежински.

Александра Дибижева,