"Да" дијалогу са Русијом и "не" санкцијама против руског народа

18-07-2014 10:20:39 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/yozza/cc-by/ vostok.rs |


Ексклузивни интервју странке "Покрет пет звезда" радио станици "Глас Русије". У овом тренутку, "Покрет пет звезда" друга је партија у Италији и има све шансе да постане прва у случају превремених избора. Одговори на питања изражавају званични став целе странке.

Русију оптужују за изазивање оружаног сукоба у Украјини, упркос чињеници да руска влада само покушава да заштити становништво које говори руским језиком, да спаси животе људи и пружи уточиште великом броју избеглица које беже испред ексцеса украјинских ултранационалиста из Националне гарде. Какав је став ваше странке према конфликту у Украјини и према Русији. Како оцењујете антируске санкције САД и ЕУ којима се придружила и ваша земља, Италија?

Ствар није у ставу или мишљењима, већ у конкретним чињеницама. Узроке овог конфликта треба тражити на другом месту. Као и увек, крива је политика, а у овом случају њена слабост.

Већ десет година Европа поносно изјављује о својој намери да не зависи ни од кога, да води независну политику, доносећи одлук е без гледања у прошлост. У ствари, она наставља да води политику из прошлог века, која је застарела и ирелевантна.

Ако анализирамо историју последњих 30 година, односно, сасвим недавну прошлост, видимо да "западни систем", како га ми разумемо, сувише често показује да није у стању да доноси решења која одговарају нивоу изазова са којима се суочава, и сада, када свет више није подељен у два блока, барем не споља, ова ограничења система и ти нерешени проблеми стоје пред нама у свој својој сложености. Данас, то су Украјина, Палестина и Сирија, јуче се радило о Либији, Ираку и Авганистану, и на моју срамоту, морамо да признамо да се понавља сценарио из прошлог века: исти сукоби, исти региони, иста мотивација.


"Покрет пет звезда" тражиће да се одлуке доносе у духу времена, о чему смо већ говорили, јер се не може више толерисати да и даље остајемо у затвореном оквиру туђе политике, која је непријатељска према националним интересима. Европа не може бити наковањ, и у том смислу сматрамо да је важно да се обнови пуни дијалог са Русијом, и да се недвосмислено осуде санкције против руског народа.

НАТО појачава своје војно присуство на границама Русије, док у Италији не престаје полемика око потребе куповине ловаца Ф-35. Какву позицију ће заступати посланици вашег покрета у Европском парламенту на тему политике ширења НАТО и ремилитаризације Старог света?

Ми смо против набавки Ф-35, без икаквих "али" и "ако", о чему смо у више наврата изјављивали током полемике у вези са даљим развојем националне политике. Европа је јасно показала да данас нема заједничку спољну политику. Имајући у виду да је ЕУ део света, како да наш покрет не осуди било какве војне акције офанзивног карактера? Прави проблем је у томе што Европа остаје неком врстом градилишта где су радови у току. Све док не буде заједничке одбрамбене политике, појединачне државе-чланице имају могућност да делује самостално, на основу својих сопствених потреба и својих националних интереса.

У овој фази, будући да смо убеђени пацифисти, ми ћемо предузети све мере како би се осигурало да уз помоћ Италије Европска унија успије да напусти политику из прошлости, јер гледати на тз. Запад као на основни елемент међународне заједнице, у најмању руку је анахронизам.

На такав начин, ми се залажемо за ревизију принципа односа Италије и Европске уније и за ревизију улоге Европе у оквиру НАТО-а. Ми смо за јаку и уједињену Европску унију, која ће поштовати традиције и потребе својих чланова и стога намеравамо да се боримо за успостављање дијалога са свима, чувајући при том нашу независност у одлучивању, одлучно одбацујући сваки облик мешања од стране "јаких" земаља.


КАТЕГОРИЈЕ