Већина Ирачана за очување јединства земље

18-07-2014 12:33:46 | | Глас Русије, фото: AP/Hadi Mizban/ vostok.rs |


Терористи Исламске државе Ирака и Леванта (ИДИЛ) заузели су војну базу у Ираку, која се налази 80 километара североисточно од Багдада. Пре тога под контролу екстремиста прешао је северни део града Мукдадија и провинције Дијала, где се налази ова база.

Представници су изјавили да је међу терористима много бораца из других земаља, а у наоружању ИДИЛ има тенкове. Медији такође саопштавају да су се хиљаде локалних становника пријавиле да помогну владиним трупама, формиравши партизанске одреде.

Посматрачи истичу да су војни успеси ИДИЛ и њихова прокламација да ће на заузетим територијама формирати исламски калифат, већ практично довели Ирак на ивицу распада. Многи експерти изражавају мишљење да је распад Ирака на три дела већ скоро решено питање. Да ли је руководство Багдада у стању да врати контролу над читавом територијом земље? Не треба занемаривати ни изјаве руководиоца ирачког Курдистана Масуда Барзанија о намери да одржи референдум за отцепљење од земље. Према мишљењу политиколога Сафа Ал-Џанабија, тим плановима није суђено да се реализују:

- Ирак сада преживљава крајње тежак период, када су одређене снаге покренуле борбу против земље. Ипак, убеђен сам да се већи део ирачког народа залаже за очување јединства земље. При томе главна опасност по мени потиче пре свега од нежеље и неспособности ирачких политичара да траже националну слогу и разматрају кандидатуру за новог премијера. Када буде превладана политичка криза, против иступања терориста и појава сеператизма биће много једноставније борити се.

Председник Курдске аутономије Ирака Масуд Барзани је поручио регионалном парламенту да спроведе што хитније неопходне акције за припрему референдуам о независности Курдистана. Сафа Ал-Џанаби истиче да ова одлука није ни са ким усаглашена:

- Њу не подржавају национално-патриотске снаге Ирака. Па и уопште својом иницијативом Барзани у суштини забада Ираку нож у леђа. Јер земља се сада нашла у врло тешкој ситуацији, када су екстремисти ИДИЛ заузели низ провинција и прогласили на њиховој територији калифат. Међутим, и на међународној сцени намере Барзанија не наилазе на подршку. Између осталог представник Стејт'департмента САД је раније изјавио да се Вашингтон залаже против иступања Курдистана из састава Ирака. Не треба такође заборавити да су Курди активни учесници политичког живота земље. Њихови представници заузимају дужности председника, министра иностраних послова, Курди су заступљени у парламенту. Имају сасвим довољно самосталности. Тако да иступајући са сличном иницијативом, Барзани се бави саморекламом и покушава да издејствује политичке поене приликом формирања нове владе.

Јуриј Тарилов,