Самит БРИКС као прекретница ка новом свету

17-07-2014 10:41:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Многи експерти сматрају да је самит БРИКС у Бразилу постао илустрација масовних померања у структури савремене геополитике. Претходни светски поредак пуца по шавовима. Човечанство је већ одавно очигледно прерасло геополитичке схеме 20. века. Шта више, нагло губе своју актуелност схеме постсовјетског Америчког света које је Вашингтон на све начине тежио да наметне међународној заједници неколико десетина година.

Може се са сигурношћу тврдити да су земље БРИКС показале идентичност ставова о читавом кругу најпринципијалнијих питања међународног дневног реда. Између осталог лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке изјавили су да Иран има право на цивилну нуклеарну енергетику, позвали на хитно примирје у Сирији, осудили незакониту изградњу израелских насеља на палестинским територијама и изразили забринутост због кофликтних ситуација у Африци. Поред тога, група је изразила дубоку забринутост због ситуације у Украјини и позвала на обухватни дијалог, деескалацију конфликта и суздржаност свих умешаних страна.

У целини, без обзира на санкције и хлађење односа Русије са ЕУ и САД, Јужна Америка и Азија остају поуздани пријатељски расположени партнери Москве. А што се тиче Развојне банке и валутног фонда БРИКС, ово формирање тако великих институција може потпуно да промени међународну економску коњуктуру. Јер на учеснике БРИКС отпада око 40% становништва света и четвртина светског националног бруто производа. Говори експерт за послове БРИКС у Observer Research Foundation из Индије Виван Шаран.

- Видим два основна разлога да се формира Нова развојна банка: као прово, земље БРИКС су очигледно незадовољне постојећим социјално-економским поретком у свету. Индија, на пример, поставља за циљ прелазак из категорије сиромашне земље ка земљи са средњим дохотком, ради тога потребан је низ инфраструктурних иземна. Исто могу да кажем за друге земље чланице. Други циљ је створити алтернативу светском уређењу које је настало после Другог светског рата.

Говори један од руководилаца Центра за економска и политичка истраживања у Вашингтону, председник невладине организације Just Foreign Policy Марк Вајсброт.

- Развојна банка БРИКС ће бити формирана као алтернатива ММФ и Светској банци, које врше негативан утицај на економију земаља у развоју. Стварање банке БРИКС одражава промену баланса снага на међународној економској и политичкој арени, где САД и њихове структуре више нису доминантне, и представља симбол све већег утицаја земаља у развоју у глобалној финансијској архитектури. Јединствена банка БРИКС и резервни фонд помоћи ће да се избегну финансјске кризе и рецесије, али формирање датих структура је дуготрајни процес.

Свет се уопште не враћа моделу прошлог века са две суперсиле — два пола, којима у сваком случају теже сви остали. Данас полу у Вашингтону конкурише не један, већ неколико полова одједном — Пекинг, Њу-Делхи, Москва и слично. Свет је фактички постао вишеполаран. Самит БРИКС у Бразилу може се сматрати прекретницом ка новом, надаћемо се праведнијем и поштенијем светском поретку.

Сергеј Дуз,