Србији и БиХ 195 милиона евра од ЕУ

17-07-2014 10:23:13 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Европска унија ће издвојити укупно 195 милиона евра за санацију штета од поплава у Србији и Босни и Херцеговини, изјавио је комесар за проширење ЕУ Штефан Филе. Он је на Донаторској конференцији у Бриселу рекао да се ради искључиво о новцу од институција ЕУ и да у ту цифру не улазе донације појединачних чланица.

"Од укупно 195 милиона евра, 85 милиона биће идзвојено за БиХ, 80 милиона за Србији, а 30 милиона ће се тицати регионалних мера за намиривање штете", рекао је Филе и додао да је ЕК затражила од земаља чланица додатних 123 милиона евра за даљу обнову и превенцију поплава.

Европски комесар позвао је учеснике међународне донаторске конференције да помогну Србији и БиХ у отклањању последица поплава истакавши да ће Европска унија у том погледу послужити као пример.

„Морамо да помогнемо Србији и БиХ у изградњи инфраструктуре и обнови кућа оштећених у поплавама“, рекао је Филе на отварању донаторске конференције

Филе је указао да су мајске поплаве на разоран начин погодиле Србију и БиХ, као и да је он поносан на брзи одговор ЕУ у помоћи угроженима. Он је прецизирао да су 23 државе чланице понудиле помоћ, бородове, хеликоптере, а послато је 800 радника у Србију и БиХ током операције и захвалио и државама ван ЕУ које су показале солидарност и понудиле хитну помоћ.

„Србији и Босни и Херцеговини морамо да помогнемо да ојачају системе за превенцију временских катастрофа. Сваки евро који се уложи у систем превенције седмоструко се враћа“, истакао је Филе и позвао на већу регионалну сарадњу у одбрани од поплава.