Лидери БРИКС потписали декларацију о пулу условних девизних резерви

17-07-2014 01:24:51 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


По традицији се у декларацији даје оцена текуће светске политичке и економске ситуације и изражавају основни ставови земаља БРИКС у односу на актуелна питања.

Лидери земља чланица БРИКС су усвојили заједничку декларацију и у њиховом присуству је потписан пакет докумената, укључујући и договор о формирању пула условних девизних резерви.

Документи су потписани први дан самита који се одржава у бразилском летовалишту Фирталеза. Овај самит је најнеобичнији по својој логистици, јер су активности другог дана форума пренесене у Бразилију због мањка хотелских места.

По традицији се у декларацији даје оцена текуће светске политичке и економске ситуације и изражавају основни ставови земаља БРИКС у односу на актуелна питања. Осим тога, у присуству лидера је потписан и меморандум о узајамној подршци и сарадњи експортно-кредитних агенција земаља БРИКС и споразум о сарадњи у области иновација, који подразумева финансијско учешће развојних банака у подршци сарадње земаља БРИКС у тој области.

Углавном се ради о подршци малом и средњем бизнису који ради у иновационој области, првенствено у фармакологији и биотехнологијама. Директор ВВЕБ Владимир Дмитријев је навео пример пројекта формирања фармацеутског предузећа у Бразилу, које се процењује на $100 милиона.

Пул валутних резерви

У присуству лидера је потписан и договор о формирању пула условних девизних резерви. Са руске стране докуменат је потписала директор ЦБ РФ Елвира Набулина. Пул валутних резерви са почетним капиталом од $100 милијарди ће служити као ефикасна заштита националних валута од колебања на финансијским тржиштима. Механизам ће омогућити земљама БРИКС да у случају потребе превазиђу недостатак краткорочне ликвидности, да оперативно компензују буџетни дефицит у периоду економске нестабилности. Ресурсима пула ће координирати Централне банке земаља по ротацији.