Британски амбасадор, спасена шума и ”Руски Букер”

15-07-2014 12:47:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руски роман је жив и живеће даље. Ову пријатну чињеницу посведочио је бивши амбасадор Белике Британије у Београду Дејвид Гауен. Он је био на челу британске дипломатске мисије од 2003. до 2006. године. Са савременом руском прозаистиком он је много више повезан. Тренутно је овај бивши дипломата председник Комитета за доделу награде Руски Букер која се сваке године додељује аутору најбољег романа на руском језику.

- Хтео сам да кажем да је за мене велика привилегија да посетим још једном Москву и да разговарам са члановима комитета Руски Букер. Могу да вас известим да је Букерова награда жива и здрава и да наставља свој врло важан рад.

Ове године Руски Букер је представио 85 дела, од којих је за праве романе било признато свега 78 многостраничних и многострадалних дела. Зашто не сва? То је објаснио Литерарни секретар награде, велики научник-филолог Игор Шајтанов.

- Букерова награда и даље не пушта на конкурс дела која постоје само у електронској верзији, чак ако се то мотивише благородним циљем спасавања руске шуме. Ове годинепостојао је такав роман, ми смо оценили благородну намеру аутора, али нисмо могли против наших правила. Поред тога, трудимо се да очувамо чистоту жанра који подржавамо наградом, зато понекад морамо да одбацујемо добре књиге које излазе у биографским едицијама.

Али и 78 романа је огромна количина материјала који је разматрао жири Руског Букера. Ове године председник је угледни руски теоретичар књижевности и критичар Андреј Арјев. Према његовим речима, чланови жирија не само да су одабрали лонг-лист од 24 романа, већ су открили и одређене тенденције у руском роману:

- Више скоро да не постоји престоничка и провинцијална књижевност. Сви романи су написани с познавањем наших културих руских извора. Практично је настало јединствено поље романа, али врло разнолико. Разноликост је повезана, како ми се чини, са неком деформацијом која се десила у свести аутора, везаном за слободу, у свим тим романима доминира јединствена ауторска свест, јединствен ауторски говор. То у извесном смислу личи на декаденцију, зато што се на прво место у сваком делу ставља своја воља: на свом ја инсистирам, и изнећу сопствено мишљење. И то аутори чине врло занимљиво, луцидно. А са мишљењем које се разликује од сопственог савремени аутори не раде превише добро, и зато огроман број дела одлази у жанр фентези. Јунак када треба себе да одреди и представи свет који му је туђ почиње да се бави мистичким огледима, почиње да урања у паралелни, онострани свет и тако решава своје проблеме. То је општа слика.

Сада члановима жирија предстоји да прочитају читав лонг-лист и да одреде списак од шест финалиста, од којих ће сваки добити 2000 америчких долара. Од њих ће на последњем састанку жирија непосредно пред церемонију награђивања бити одређено име победника, које се проглашава на свечаном ручу. Победник ће добити новчану награду чија висина тренутно износи 20000 америчких долара.

Вера Жердева,