Бољшој театар на гостовању у САД

15-07-2014 12:44:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Опера, балет, хор и оркестар Бољшој театра је на гостовање у САД, где ће у Њујору представити своју познату класику, саопштиле су РИА Новости, преносећи изјаву службе за медије овог театра.

Програм гостовања ће отворити опера, која ће у концертном извођењу показати „Царску невесту“ Римског- Корсакова. Уметници балетске трупе ће представити три спектакла: „Лабудово језеро“, „Дон кихот“ и „Спартак“. Гостовање ће трајати до 28.јула. Наступи Бољшој театра ће бити одржани у оквиру фестивала „Линколн центра“, чија је историја почела 1996.године. На овом уметничком форуму су већ наступали руски театри као што је Маријински, Мали драмски театар, Театар Вахтангова, „Уметничка радионица Петра Фоменка“ и наравно Бољшој театар.

Ове године на програму, осим Бољшој театра, такође ће учествовати и Велика опера из Хјустона, Драмски театар Сиднеја, јапански театар „Накамурада“, трупа „Росас“ чувеног савременог кореографа Ане Терезе де Керсмакер.

Оперска трупа, која по први пут учествује на фестивалу „Линколн центра“, отвара наступ Бољшог театра у Њујорку. 12.и13.јула америчка публика ће чути „Царску невесту“ у концертном извођењу. За диригентским пултом биће маестро Генадиј Рождественски. Затим ће бити представљен балетски програм, који ће почети приказивањем легендарног „Лабудовог језера“. У главним улогама- светска звезда балета, прима-балерина Бошљој театра Светлана Захарова и амерички балетан, солиста Бољшог театра Дејвид Холберг.

„Наступам у два извођења нашег програма гостовања, у балетима „Лабудово језеро“ и „Спартак“. Сви се спремамо и наравно, имамо трему, али се надамо да ћемо наићи на добар пријем америчке публике. Знам да су све карте одавно распродате за наше наступе и да публика са нестрпљењем очекује наш долазак.“,- рекла је за РИА новости Захарова.

За балет Бошљој театра, ово је друго гостовање у САД у овој текућој години. Овог пролећа у Вашингтону је била одржана премијера балета „Жизела“, који је био одржан са великим успехом, а дует Захарове и Холберга је произвео велико одушевљење. „Веома смо срећни да после дуже паузе имамо прилику да наступимо у Њујорку, граду који се поноси својом публиком и традицијом....Желимо да представимо нову генерацију уметника опере и балета, које је увек волела и радо чекала америчка публика“- рекла је за РИА новости прес-аташе бошљој театра Катрина Новикова. Према њеним речима, без обзира на ситуацију, никаквих пробелма у вези са гостовањем није било. „Сви рокови и договори стоје. Све визе су издате нашим уметницима. Надамо се да ни у Америци неће бити никаквих провокација. Карте за наша извођења су одавно распродате, а то значи да америчка публика ишчекује сусрет са Бољшој театром, са уметношћу, која је увек служила зблишавању људи“,- изјавила је прес-аташе.