Стваралачко вече младе руске оперске певачице одржано у Лондону

06-07-2014 12:24:49 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Стваралачко вече младе руске оперске певачице Софије Фомине одржано је у петак увече у амбасади РФ у Лондону.

Фомина је завршила Орловску музичку школу и Руску академију музике Гнесини. Професионалну каријеру започела је у Новосибирској опери, где је наступала у улози Деспине (Тако поступају сви Моцарта) и Сузане (Фигарова женидба Моцарта). Касније је певачица постала солисткиња позоришта града Сарбрикен у Немачкој. Од тада је имала прилике да наступа са најугледнијим диригентима у разним земљама света. На позив Владимира Јуровског Фомина је заједно са Лондонским филхармонијским оркестром учествовала у концерту на сцени Royal Festival Hall у Лондону. Сада је руска певачица солисткиња опере Франкфурта, једне од најбољих оперских сцена Немачке. У плану у скорије време има наступе у Минхенској баварској националној опери, Париској опери, на фестивалу оперске уметности у Екс-ан-Провансу и на Хлајндборнском оперском фестивалу.

После невероватног наступа у лондонском Краљевском позоришту опере и балета 2012-2013. године у актуалној сезони Софија наступа у улози Најаде у једночинки Рихарда Штрауса Аријанда на Накососу.

Мали концерт певачице у амбасади у јеку године културе Русије у Великој Британији, садржао је неколико познатих арија из опера и романси. Тако је певачица извела арију Розине из Севиљског берберина Росинија, Блонде из Моцартове Отмице из сараја, Ђилде из Вердијевог Риголета и Људмиле из Руслана и Људмиле Глинке. Међу романсама била су три дела Рахмањинова — Јоргован, Пролећне воде и Овде је добор, као и Реци о чему у сенци грана и Успаванка Чајковског.

Руску певачицу је пратио млади италијански диригент Ђанлука Марчиано, који је музички директор и главни диригент Тбилиског позоришта опере и балета. Марчиано такође активно сарађује са операма Загреба, Минска и Прага. Специјални гост вечери је била победница многих конкурса, пијанисткиња Вероника Иљјинаска, која је завршила Московски конзерваторијум и Гилдхолску школу музике и позоришта. Иљјинска је извела Сонату бр. 2 Ре-минор Сергеја Прокофјева, признавши да је то једно од њених омиљених музичких дела.