На Криму откривена јединствена подводна античка кула

15-07-2014 12:10:54 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Nick Savchenko/cc-by/ vostok. |


Кримска Атлантида, старогрчки град Акра код руског полуострва Крим у Црном мору, који је море поплавило, пружио је научницима нову сензацију. Археолози су пронашли јединствену кулу из 4. века пре наше ере, која је остала под водом више од два миленија. Необични су њена архитектура, степен очуваности, а нарочито грађевинске технологије.

Мада у Прицрноморју има маса трагова старограчке цивилизације, такве технологије научници у том региону за сада нису срели. У темељ куле је ради стабилности уграђена дрвена основа. На такав начин су антички неимари заштитили грађевину од трусних колебања и повећања водостаја подземских вода.

Кримска Атлантида, град Акра, између осталог и нађена кула, као и храстова брвна у основу, добро су очувани захваљујући морској води. Експедиција научника је била подводна. Насеље, основано у 6. веку пре наше ере, помиње се у радовима многих античких историчара, међу њима Страбона и Птолемеја.

Оно се налазилдо на ниском рту у Керченском мореузу, те га је море поплавило почетком 3. века пре наше ере. Грађевине су се налазиле под водом у току више од 2 хиљаде година. Археолози су открили град пре 30 година, те се све до сада диве његовој архитектури.

У другим античким градовима на обали Црног мора – Пантикапеји, Олвији, Херсонесу – море је скоро потпуно уништило културне слојеве у приобалској зони, док је Акра имала срећу. Одиграо је улогу посебан таласни режим. Били су разорени само слојеви из римског доба, док је баштина из класичног доба и елинизма добро очувана. Међутим, главна сензација Акре је данашња кула.

Пренеражује то, како су антички неимари испланирали заштиту куле од изненађења тла. Дрвена конструкција са уздужним и попречним храстовим брвнима могла је да буде противсејзмичка мера, сматра водећи стручњак петербуршког Ермитажа Сергеј Соловјов. Друго објашњење за ову технику је заштита зграде од повећања водостаја подземских вода.

Кула је била део тврђаве, те су је градитељи добро заштитили од евентуалних удараца. Поред куле су откривене зидине, широке два метра. Сама је кула саграђена од крупних, дугачких 1 метар, камених посебно обрађених блокова. Ради фортификације Боспорског царства, у чијем је саставу била Акра, таква обрада је карактеристична само споља. У кули је она примењена и изнутра.

Налази на територији тврђаве су такође интересантни. У кули су били нађени бронзани привесак, статуета од теракоте старогрчке богиње плодности Персефоне, бронзано шило и чиније с орнаментима у црнолаковној античкој техници. Предметима, израђеним у тој техници, поносе се сви светски музеји.

Идуће године ће научници почети ископине стамбене изградње из 4. века пре наше ере - која је савременик куле. Сигурно у стамбеној четврти има много предмета, зато можемо да очекујемо нове сензације, - прогнозира руководилац радова историчар Виктор Вахонејев.

Олга Соболевска,