Вечери руског филма отварају се у Бордоу

01-07-2014 12:06:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Пета сезона Вечери руског филма у Бордоу биће одржана од 2. до 5. јула 2014. у Француској у центру савременог француског департмана Жиронда. Централни догађаји биће манифестације посвећене 90-годишњици филмског студија Мосфиљм, саопштила је за РИА Новости прес-служба филмског студија.

Ремек-дела Мосфиљма и јубиларне манифестације представиће генерални директор Мосфиљма Карен Шахназаров. Тамо је велики програм, између осталог планира се и моја ретроспектива, и филмови десет студија Мосфиљма. Манифестација ће бити прилично занимљива. Увек је добро када постоји могућност да се прикаже филм француској публици. Посебно у актуалној ситуацији, при актуалним односима, рекао је за РИА Новости Шахназаров.

- Вечери руског филма у Бордоу биће отворене у среду у градској већници. Како се говори на сајту Савеза филмских стваралаца Русије, тог дана пред публиком ће наступити учесница пројекта Глас Ана Зајец, биће одржана мини-представа руске школе Бордоа Апрелик и биће приказан одломак из монодраме Моје кораке лови ветар француског редитеља Филипа Русоа.

Затим ће уследити музички поздрав учесника франко-руског лингвистичког пројекта на тргу испред позоришта Утопија. Вечери руског филма у Бордоу отвара филм Карена Шахназарова Бели тигар, који се 2012. борио за награду Оскар у номинацији ”за најбољи филм на страном језику”.

У Бордо ће отићи велика руска делегација. У њој, осим Шахназарова, биће народни уметник РФ Александар Панкратов-Черни, заменик директора Госфилмфонда Лариса Андрејева, филмски критичар Ирина Павлова, режиери Оксана Михејева, Јуриј Павлов, Руслан Пестов, Светлана Сигајева и други. Прогам Вечери руског филма у Бордоу ће протећи у филмској сали градске већнице Бордоа Athenee Pere Joseph Wrenski и биоскопу Утопија.

Филмски програм фестивала састоји се од ретроспективе Ремек-дела Мосфиљма, ретроспеквие филмова Шахназарова, Совјетских комедија, специјалних пројекција, као и дечијег програма који је припремљен у сарадњи са Госфилмфондом РФ.

Такође ће бити одржан конкурс Свет очима младих, у оквиру којег ће бити представљени филмови руских режисера почетника који су победили на фестивалима у Москви и Петербургу. У састав жирија су ушли предавач катедре за кинематографију Универзитета у Бордоу Монтењ Ками Жандро, режисер Ерик Ембо, писац и глумац Филип Русо и други.

Поред тога, у оквиру фестивала биће одржане 3 изложбе. Једна од њих је изложба плаката 90-годишњица Мосфиљма, изложба која представља истовремено историју развоја руске кинематографије и еволуцију стила филмских плаката. Такође гости фестивала ће видети изложбу марама Павло-Посадске мануфактуре и изложбу фотографија Дах Сибира.