Петербург прима европски бијенале савремене уметности

01-07-2014 12:01:34 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Игорь Руссак/ vostok.rs |


Чувени европски бијенале савремене уметности Manifesta 10 први пут прелази границе ЕУ, те се у суботу открива у Санкт-Петербургу, - говори се у саопштењу организатора.

Manifesta 10 ће трајати од 28. јуна до 31. октобра. Основне експозиције ће бити размештене у музеју Ермитаж – у згради Главног штаба и Зимском дворцу. У акцијама бијенала ће 2014. године учествовати око 50 савремених уметника из различитих земаља, многи су створили своје радове специјално за Manifesta.

Државни Ермитаж ће радо примити бијенале Manifesta 2014. године, када он слави своју 250. годишњицу. Уз помоћ Manifesta Ермитаж ће подсетити на своје традиционално од доба Катарине Друге интересовање према савременој уметности, као и улогу, коју су музејске колекције увек играле у развоју уметничког живота Русије. За нас је савремена уметност природно, мада и сложено надовезивање на вековне традиције, зато ће кључна тема Manifesta -2014 за нас бити тема баштине у данашњем контексту, - наводе се у саопштењу речи директора Ермитажа Михаила Пиотровског.

2014. године се обележава 20. годишњица основања Manifesta . Основање европског бијенала савремене уметности је одговор на нову социјалну, културну и политичку реалност, која је настала после завршетка хладног рата. Јубиларни бијенале 2014. године биће посвећен анализи ових догађаја и насталих услед тога промена у свету, - говори се у саопштењу.

Поред сталне експозиције Manifesta 10 у оквиру бијенала ће бити организовани јавни, паралелни и образовни програми, као и филмска панорама Незауздани филм.

Према мишлењу куратора Manifesta 10 Каспара Кенига, бијанале ће допринети учвршћењу уметничких веза између Русије и Западне Европе, пружити јединствену могућност да се више сазна о геополитичкој историји града, који је његов домаћин, као и види дела савремених уметника поред ремек-дела уметности из прошлости, изложених у салама Ермитажа.