Престолонаследник Лихтенштајна: изложба фламанске уметности у Државном музеју ликовних уметности ће бити успешна

15-07-2014 01:47:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Изложба ремек-дела фламанског сликарства „Рубенс, Ван Дајк, Јорданс“, уприличена на 20. годишњици успостављања дипломатских односа између РФ и кнежевине Лихтенштајн, откривена је у у музеју ликовних уметности „Пушкин“ у Москви уз учешће престолонаследника кнежевине Лихтенштајна Алојза, који сматра да ће експозиција доживети успех.

Током пет година већ други пут имамо могућност да демонстрирамо дела из колекције кнежевог дома Лихтенштајна. Први пут смо углавном демонстриарли дела из 19. века. То је била веома успешна изложба, рекао је престолонаследник. Он је истакао да је колекција кнезова Лихтенштајна вероватно једна од највећих приватних збирки у свету.

После тако успешне прве изложбе, драго ми је што организујемо другу изложбу, овог пута фламанске уметности. Драго ми је, што је она посвећена 20. годишњици успостављања дипломатских односа између РФ и кнежевине Лихтенштајн, - истакао је Алојз. Он се захвалио у своје име и у име своје породице свима, који су уложили напоре у организацији изложбе. Престолонаследник сматра да ће она имати још већи успех од пртеходне.

Са своје стране директор музеја Марина Лошак не сумња да ће експозиција бити успешна. Квалитет представљених радова, емоције, које они изазивају, обезбедиће изложби успех, - рекла је она.

Никада, чак ни у музејима, у таквом обиму и таквог квалитета нису биле организоване изложбе епохе барока, јер је фламанско сликарство – једно од сјајних испољавања те велике епохе, - истакла је председник музеја Ирина Антонова. Она је додала да је уметност Рубенса поука – „не губити храброст и веру“.

У оквиру изложбе биће представљено 55 слика фламанских уметника из 17. века. Московљани ће видети скоро двадесетак радова Рубенса, између њих „Портре Кларе Серене, кћери сликара“, „Налажење детета Ерихтонија“ и „Марс и Реја Силвија“. Осим тога, на изложби ће бити представљено 10 дела Ван Дејка, између осталих, „Портре Марије де Тасис“, као и слике Жака Јорданса и Франса Снајдерса. Како истичу организатори, посебну групу у фламанској уметности сачињавају дела синова Питера Бројгела.