Резултати Првенства света 2014: Четврта победа Немаца, рекорд Клосеа и резултативност

14-07-2014 05:02:18 | | Глас Русије, фото: AP/Francois Xavier Marit/ vostok.rs |


Првенство света у фудбалу у Бразилу завршено је победом репрезентације Немачке, која је од самог старта турнира показала стабилни фудбал. Један од најупечатљивијих мечева тима Јоакима Љова на турниру било је полуфинале.

Немачка машина није оставила камен на камену од домаћина турнира, Бразила. У финалу турнира на легендарном стадиону Маракана у Рио де Жанејру, репрезентација Немачке се састала са репрезентацијом Аргентине. Фудбалери немачког тима су изашли на крај са једним од својих главних задатака — пошло им је за руком да задрже једног од најбољих фудбалера света — Лионела Месија. На крају је тим Јоакима Љова победио са 1:0.

Награде и рекорди

Финале је могло да унесе корективе у трку голгетера. У борбу за ”Златну копачку” могли су да се умешају Немац Томас Милер (5 голова) и Аргентинац Лионел Меси (4). Ипак никоме од њих није пошло за руком да се истакну у финалу. Без обзира на праз свог тима у финалу, Месија је ФИФА прогласила најбољим фудбалером првенства света.

У саставу тима Јоакима Љова у Бразил је допутовао 36-годишњи Мирослав Клосе, који је имао у рубрици ”голови на првенству света” цифру 14. У историји мундијала најбољи голгетер до тада био је Бразилац Роналдо са 15 голова. Мало ко је сумњао да ће Немцу поћи за руком да тај рекорд понови. Клосе није разочарао публику. У мечу групне етапе са Ганом нападач је дао свој 15. гол, а у полифиналу против Бразила 17.

Голмани

Првенство света у Бразилу постало је првенство голмана. Већина голмана је одиграло турнир на врло високом нивоу, наводећи понекад да се о њима говори више него о онима који дају много лепих голова. На крају је награда Лав Јашин (Златна рукавица) припала голману репрезентације Немачке Мануелу Нојеру. Посебно је заслужио да буде поменут Мексиканац Гиљермо Очоа и Американац Тим Ховард. Мексиканац је практично сам одбранио нерешени резултат у мечу са домаћинима првенства у групној етапи, а представник Америке Ховард у мечу осмине финала против Белгијанаца је за 120 минута игре извео 15 сејвова.

Бразилски сан се претворио у крах

Репрезентација Бразила која је поседовала на домаћем првенству света мал те не најмање звездани састав у читавој историји, ипак се сматрао једним од главних фаворита турнира. Бразилци су били наоружани невероватном вером у репрезентацију и подршком сопствених навијача. На сваком мечу бразилске репрезентације трибине заједно са фубалерима су певале химну у глас, стварајући невероватну атмосферу.

Скоро сваки меч, свако извођење химне, сваки дати гол, праћен је сузама фудбалера, који су полако почели да подсећају на хистерију. Правде ради треба истаћи да пред одлучујуће мечеве Бразилци су због повреде били лишени свог лидера и главне звезде репрезентације — Нејмара.

Техничке новине

На турниру у Бразилу кориштен је низ новина које треба да помогну судијама да избегну грешке. Најважнија новина је био електронски систем за одређивање погодака - Goal line technology. Први пут систем је био примењен за решавање спорног момента у мечу групне етапе између Француске и Хондураса, када се лопта после удара Караима Бензема одбила о стативу и прешла линију. Ипак чак ни електронски систем није из прве могао да одреди да је лопта била у голу, што је изазвало низ критичких изјава на њен рачун.

Такође први пут на великим турнирима судије су добиле могућност да користе балоне са пеном којом су на травњаку цртали линије после досуђивања казнених удараца, како би ограничили кретање зида пре шута или не би допустили пробојном играчу да неприметно примакне лопту ближе.

Иван Тугарин,