Лет човека на Марс као поље међународне сарадње

14-07-2014 03:49:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |

У космосу нема граница


Истраживање Марса сваке године све више занима научнике у свету. Човеков лет на Црвену планету постао је стратешки циљ водећих космичких држава. Свој допринос његовом достизању дају и научници-почетници из Међународне научне школе Истраживање космоса: теорија и пракса, која ради на МГТУ Бауман.

У овој школи уверени су да ће лет човека на Марс бити могућ, али само уколико се обједине напори међународне заједнице. Како сматра један од руководилаца пројекта, заменик генералног директора Централног научно-истраживачког института машиноградње Александар Даниљук:

- То ће се десити већ за 20-25 година. Али то ће бити резултат напора читаве међународне заједнице. Ни једна земља самостално неће реализовати такав лет. Само ако космичке агенције нађу компромис, уједине своје марсовске пројекте, технологије, стручњаке и средства, експедиција на Црвену планету ће успети.

А професор МГТУ, доктор техничких наука Анатолиј Зајцев, сматра да се на Црвену планету може летети тек када буде добијен коначни одговор на питање: постоји ли живот на Марсу.

- Последња истраживања показују да је вероватноћа живота на Марсу врло висока. Зато долетети на Марс, добити тамо неки бацил и донети га на Земљу, врло је велика могућност. Поред тога што ризикујемо животе космонаута, још подвргавамо великом ризику планету Земљу.

Многи научници, истина, сматрају да је Марс мртва планета. Тамо је некада постојао живот, али је уништен у току космичке катастрофе, као што је пад астериоида или из другог разлога. У таквом случају важно је схватити шта се десило са Марсом, пошто то исто може да се деси и са Земљом. У сваком случају, вероватноћа погибије живота на планетама Сунчевог система постоји, и могуће је да ће човек једном морати да тражи себи нови дом, убеђен је заменик директора за иновације Института за космичка истраживања РАН Валериј Костенко:

- Пројекат лета на Марс ја бих разматрао са тачке гледишта пресељења Земљана, мада за сада нисмо решили питање како да се боримо против марсовских опасности. Сматрам да је колонизација других планета данас исто тако важан правац космичких разрада као и заштита Земље од опасности из космоса.

Овим задацима треба да се баве млади научници. Њихова припрема је задатак Међународне омладинске научне школе, где студирају студенти из читавог света.

Две светске космичке силе, Русија и САД, предложиле су да се организује ова јединствена омладинска структура пре више од 20 година. Од тада пројекат окупља у МГТУ студенте космичких универзитета из читавог света. Ове године тамо пролазе обуку између осталог студенти из Јапана — Мори Томоја, студент универзитета Браун у САД, који је говорио о свом раду у оквиру пројекта пилотираног лета на Марс:

- Главни циљ пројекта је пребацити човека на Марс. Ради тога планирамо да користимо астероид под називом Итокава, који је открила јапанска космичка агенција ЈАХА. Ми радимо на уређају који ће бити причвршћен за површину астероида, и он ће пребацити астронауте на Марс. Али ја лично се бавим разрадом пројекта базе на Марсу.

Ове године у Међународној космичкој школи налази се велика делегација студената из Јужне Кореје и Кине. У целини, сарадња Русије са земљама Источне Азије у космичкој сфери развија се врло активно. Прошле годне на бази МГТУ је била формирана Асоцијација техничких универзитета Русије и Кине.

У космосу нема граница, тако треба да буде и на Земљи, једна је од девиза Међународне космичке школе.

Јевгенија Мојисејева,