Оливер Стоун екранизује роман адвоката Кучерене о Сноудену

02-07-2014 12:31:29 | | Глас Русије, фото: AP/Ng Han Guan/ vostok.rs |


Адвокат Анатолиј Кучерена који заступа интересе бившег сарадника специјалних служби САД Едварда Сноудена, написао је психолошко-политички трилер чији је главни јунак прототип његовог штићеника и продао је права екранизације романа легендарном режисеру Оливеру Стоуну.

Како је рекао Кучерена за РИА Новости, ускоро ће изаћи први део трилогије његовог трилера Време

- Аутор романа рачуна да ће књига изаћи ове године. Поред тога, до краја ове године, према информацијама Кучерне, треба да започне и производња филма Оливера Стоуна. Адвокат је истакао да ће холивудски режисер узети за основу његов роман и књигу Лука Хардинга о Сноудену.

Кучерена је рекао да се више пута састајао у Москви са америчким режисером који сања да сними филм о Сноудену. Ми смо један другом тежили, зато што ја овде заступам Едвардове интересе, и Стоун је хтео да сними и о томе филм. Један другог смо тражили у овом свету, одговорио је Кучерна на питање како му је пошло за руком да се повеже са Стоуном.

Сам Сноуден, како каже Кучерена, није био против писања ове књиге и њене екранизације. Едвард се према томе нормално односи. Он није против екранизације саме књиге. Није се мешао у процес писања, потпуно ми верује, истакао је адвокат.

- Према речима Кучерене, у књизи је приказана прича о америчком звиждачу Џошуи Колду кога прати његова влада и који, очекујући одлуку руских власти о пружању азила, проводи три недеље у заточеништву у транзитној зони московског аеродрома.

За сада су готове две књиге, трећу сам тек почео да пишем, надам се да ћу је за лето завршити. На крају ће бити трилогија, рекао је Кучерена, истакавши да је роман делимично заснован на реалним догађајима, делимично је то литература која почиње од детињства главног јунака.

- Првобитно када сам тек почео да пишем, мислио сам да ће то бити политички трилер, али затим сам дошао до закључка да је то психолошко-политички трилер, додао је Кучерена. Адвокат је објаснио да му је идеја да напише роман пала на памет после дугих сусрета са Едвардом, кога он консултује скоро годину дана. Кучерена је истакао да што се више бавио случајем Сноудена, налазио се под већим утиском од невероватности догађања.

Сноуден ме је увукао у свој свет. Осетио сам како ме буквално прожима његово емоционално стање. Како бих схватио Едварда и његов поступак, требало је да се наштелујем на његове таласе и да покушам да балансирам између рационалног и интуитивног поимања света. Осетивши ове необичне осећаје, схватио сам да једноставно не могу да не напишем о томе макар роман који не претендује на посебне филозофске висине — рекао је адвокат, истакавши да мада овај роман за њега није литерарни деби, први пут је он опробао своје снаге у таквом жанру.