Напета ситуација у свету изазвала експлозију заинтересованости за руски језик

14-07-2014 12:27:35 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/awkwardindeed/cc-by-nc-sa 3. |


Напета међународна ситуација није утицала на контакте Русије у сфери образовања и изазвала је допунску експлозију заинтересованости за руски језик и културу, – изјавио је новинарима заменик шефа министра образовања и науке РФ Вениамин Каганов.

- Не верујем да ће то лоше утицати на наш језик. Обрнуто, осећамо експлозију заинтересованости за нашу земљу и нашу кулутру, те, природно, морамо да одговоримо пружањем могућности да их упознају, - рекао је заменик министра.

Према његовим речима, све акције, везане за сарадњу Русије са другим земљама у сфери образовања, реализују се у складу са плановима.

- Наши међународни контакти, искључујући, нажалост, Украјину, тамо за сада још увек нема с киме да се контактира, - такође се реализују, можда је нешто смањен ниво представништва, - рекао је заменик министра.

Каганов је додао да у развоју образовних и културних веза с другим земљама Русија нема битне тешкоће. Између осталог, он је подсетио да се у петак у Немачкој отвара Година руског језика, а у септембру ће почети Година немачког језика у Русији. Раније су иницирали одржавање унакрсних година председник РФ Владимир Путин и канцеларка Немачке Ангела Меркел.