Путин стигао у Аргентину

12-07-2014 01:30:03 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Путин ће у Буенос Ајресу са председником Аргентине разговарати о сарадњи међу земљама у оквиру УН, ширењу контаката међу међународним религиозним организацијама, развоју економске и правне сарадње.

Председник Русије Владимир Путин је стигао у Буенос Ајрес. У главном граду Аргентине, која је трећа латиноамеричка земља на турнеји шефа руске државе, ће се, како се очекује, потписати неколико докумената, укључујући и сарадњу у нуклеарној области.

Прва земља коју је посетио руски лидер у оквиру своје латиноамеричке турнеје је била Куба, где се сусрео са кубанским руководством: председником Државног савета и Савета министара републике Раулом Кастром и с лидером кубанске револуције Фиделом Кастром. Онда је Путин променио план своје латиноамеричке турнеје и, позивајући се на ранији позив, одлучио да на путу са Кубе у Аргентину обави кратку званичну посету Никарагви. То је прва посета шефа руске државе Никарагви.

Аргентина заузима четврто место у Латинској Америци по обиму робне размене са Русијом. Испред ње су само Бразил, Венецуела и Мексико. Робна размена прошле године је достигла 1,5 милијарду долара. Ове године је још боља динамика: само за прва четири месеца 2014. године робна размена се повећала за 16% и износи 402,8 милиона долара.

Основна продукција извоза из Аргентине у Русију је пољопривредна: воће и месо. Из Русије у Аргентину се испоручује нафта и нафтни деривати, минерална ђубрива, производи транспортне машинске индустрије.

Према мишљењу стручњака, Русија и Аргентина имају велики потенцијал за развој сарадње у сфери инвестиција. Према резултатима за 2013. годину руске акумулиране инвестиције су износиле 12 милиона долара. С друге стране, руске компаније су уложиле 14,8 милиона долара у аргентинску економију.

Путин ће из Буенос Ајреса отићи у Бразил, где ће 13. јула присуствовати финалној утакмици светског првенства у фудбалу и свечаном затварању на ком ће Бразил предати штафету Русији – домаћину СП 2018. Руски председник ће после тога учествовати на самиту БРИКС 15-16. јула, на коме ће главне теме бити ситуација у Украјини, Сирији и на Блиском истоку.