Изложба «Братоубиство» отворена у Москви

12-07-2014 01:11:02 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Valeriy Melnikov/ vostok.rs |


Изложба фотографија Братоубиство: визуелна хроника, коју је организовала Међународна информативна агенција Русија данас, а која је посвећена догађајима у Украјини, отворена је у Централном дому новинара у Москви.

Ми смо организовали ову изложбу да би људи видели оно, што не можемо да покажемо на ТВ, а што сваки дан виде људи, који су се нашли у зони борних акција, међу њима и деца. Ова изложба има узрасно ограничење, које делује на територији Русије. Оно је максимално – 18+, рекао је приликом церемоније откривања изложбе генерални директор МИА Русија данас Дмитриј Киселев.

Према његовим речима, овај је пројекат антиратни, он је усмерен на то да би била обустављена та суровост, која данас влада на истоку Украјине. У Украјини се налази географски центар Европе, данас у том центру Европе државна армија и приватна армија убијају људе, убијају народ, уместо тога да би једноставно разговарали с њим. Једноставно смо хтели да покажемо оно, што се тамо дешава. Оно, што су снимилми фотографи наше агенције, - додао је он.

Киселев је истакао да нажалост, ове фотографије нису коначне, пројекат ће бити настављен, док се рат не заврши. Он се захвалио руководству Савеза новинара Русије, које је помогло у организацији изложбе, пруживши просторије за експозиције. Генерални директор МИА Русија данас је додао да изложбу може да посети свако ко жели. Са своје стране је председник Савеза новинара Русије Всеволод Богданов рекао да оно, што је приказано на фотографијама, то је права трагедија. Међутим, и сам рад фотографа је такође драма и трагедија, с којом се суочавамо у раду новинара.

Експозиција ће трајати све до 25. јула. У пројекту је представљено 50 ексклузивних фотографија фотографа МИА Русија данас. На изложби нема фотографија војника, борне технике и борних акција – само слике последица, које утичу на судбине месних становника и оних, који су приморани да се иселе из Украјине. Планира се да ће касније изложба бити демонстрирана у другим градовима Русије. У иностранству ће бити представљена њена електронска варијанта.

Читајте више наУкрајина из минута у минут