Индија може постати један од водећих енергетских партнера Русије

12-07-2014 12:21:15 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


Руски „Газпром“ је потписао уговор о гасу који ће се вадити на Јамали ради перспективне испоруке компримованог природног гаса Индији. „Индијско тржиште сматрамо једним од оних која се најдинамичније развијају у Азији,“ – изјавио је директор концерна Алексеј Милер.

Трејдер „Газпрома“ је Gazprom Marketing & Trading Singapore (GM & TS), који ће куповати до 3 милиона тона компримованог гаса у фабрици „Јамал СПГ“ од трејдера овог предузећа Yamal Trade. Он је такође регистрован у Сингапуру. Рок споразума је преко 20 година. Продавац је дужан да о свом трошку испоручује робу на брод и да плаћа излазну царину. Купац о свом трошку треба да осигура брод, да плати робу и да обезбеди њен превоз после испоруке. Гас ће се продавати на тржиштима Пацифичког обруча, пре свега у Индији.

Почетак испорука још увек није дефинисан. Међутим, зна се да су у октобру 2012. године „Газпром“ и индијска компанија Gail потписали купопродајни уговор о испоруци Индији 2,5 милиона тона КПГ годишње у току 20 година. Извршилац уговора је управо GM & TS.

Индија се такође наводи као једно од циљних тржишта фабрике „Балтички СПГ“. „Газпром“ планира да је сагради до 2019. године у Лењинградској области. Директор за енергетски правац Института за енергетику и финансије Алексеј Громов сарадњу с Индијом у области КПГ сматра једним од повољних помака Русије у Азији:

- Након што је ових дана потписан историјски уговор о испоруци руског гаса Кини на рок од 30 година, јасно је означен вектор у смислу да ће Русија интензивно развијати сарадњу с азијским земљама. У перспективи, исто тако тржиште које се брзо шири, пре свега кад је у питању КПГ, за Русију ће бити Индија. Тамо се 2020. године очекује битан пораст потрошње природног гаса. Индија данас нема другог начина за његово добијање осим у виду КПГ, зато се унапред спремамо за такав пораст на индијском тржишту. Потписујемо уговоре с индијским компанијама, дакле, предлажемо им да учествују у руским пројектима.

Планирано је да фабрика „Јамал СПГ“ покрене производњу у три фазе по 5,5 милиона тона КПГ 2017-2019. године. Притом су за основну количину овог гаса уговори већ потписани. Његови купци су француски Total, кинески Petrochina – „кћерка“ CNPC, шпански Gas Natural Fenosa и „Газпром“. Вредност пројекта се процењује на 27 милијарди долара. Кинеске банке су спремне да издвоје до 20 милијарди долара.

Што се тиче изградње гасовода Туркменистан-Авганистан-Пакистан-Индија уз учествовање Русије, као и гасовода за Индију ради достављања нафте из Русије, оба ова пројекта су, по мишљењу Алексеја Громова, занимљива, али су везана за транзитне ризике:

- Све испоруке преко цевовода представљају врло велику потешкоћу за Индију, пошто морају да пролазе или преко Авганистана или преко Пакистана. Имајући у виду сложене односе између Пакистана и Индије, и интересе земаља Запада у Авганистану, не мислим да ове варијанте могу бити реализоване у скорије време. Осим тога, све то захтева сложене преговоре с великим бројем учесника. Зато мислим да у овој фази засад можемо да се оријентишемо на испоруку у Индију танкерима, како КПГ, тако и нафте.

Недавно је „Роснефт“ потписао меморандум о заједничким намерама с индијским ONGC Videsh. Он претпоставља заједничка геолошка истраживања, радове на тражењу и истраживању и вађењу нафте и гаса на делу континента испод мора РФ на Арктику. Документ предвиђа могућност стварања конзорцијума с индијским компанијама, у којем могу бити ангажовани и други страни партнери „Роснефта“. Реализација овог меморандума ће значити да Индија први пут уз помоћ Русије може да вади угљене водонике на Поларном кругу. Кина је већ почела да ради на Арктику уз помоћ Русије.

Владимир Фјодоров,