„Великој двадесеторки“ – велика будућност

12-07-2014 12:11:38 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија прелази у нову тежинску категорију. Групу од осам земаља у руској спољној политици замениће „Велика двадесеторка“. Овај формат има само 4 године, али већ представља потпуну структуру која формира светску и регионалну економску политику.

Упркос очекивањима Запада, руска економија није пропала због америчких санкција. Земља развија индустрију и гради односе с Истоком. А развој формата G8 није лишио Москву политичке тежине. Напротив, помогао јој је да усмери енергију у друге, перспективније формате. Јер, група G7 се практично претворила у формалну јединицу „САД и компанија“. Последњи самит у Бриселу представља очигледну потврду за ово. Одбијање комуникације с Москвом у формату „Осморке“ је ову заједницу учинило још мање самосталном, сматра заменик декана факултета светске економије и светске политике ДУ-ВЕШ Игор Коваљов:

- Како неко може да постави себи задатак да регулише глобалне економске и политичке процесе, а да то учини без најјаче нуклеарне велесиле, која заузима шестину копна и поседује колосалне ресурсе, укључујући и енергенте, који су толико важни у савременом свету? Без Русије није могуће постојање глобалне структуре која дефинише политички и економски дневни ред.

На смену политичком клубу који је исцрпео своје снаге долази велика заједница земаља у развоју – оних којима припада већи део светског бруто производа. Истина, овде не може постојати јединство мишљења – превелики је број учесника који бране своје интересе. У ову групу улазе представници различитих континената и националних структура, између осталог, такви тешкаши као што су Индија и Кина. Овим су условљени и различити приступи формирању економских модела. Али управо G20 је позвана да синхронизује односе између развијених земаља и земаља у развоју, које су заинтересоване за реформисање светских финансијских институција, сматра председник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов:

- Очигледно, управо у овом смеру су се у последње време и одвијали интеграциони процеси. Није чудо што је шири и репрезентативнији формат постао основа за преговоре. У G8 се Русија сматрала представником земаља у развоју. Али, одлазак Русије представља озбиљан ударац за сам формат. Практично, G7 се вратила ономе од чега је почела и за шта су је стално оптуживали: то је такозвани клуб колонизатора.

Истовремено, у раду „Двадесеторке“ има много мање политике, и разматрање дневног реда заиста представља дискусију о насушним проблемима, а не промовисање геополитичких интереса учесника. Русија која је била домаћин самита прошле године у овим разматрањима ни из далека не игра последњу улогу. Јер, Москва је највећи енергетски партнер многих учесника G20. Осим тога, Русија активно шири спољну трговину са свим регионима: од Африке до Латинске Америке, истиче Дмитриј Абзалов:

- Русија представља Царински савез – интеграциони пројекат на територији постсовјетских простора. И ако она буде искључена из овог система, из структуре ће испасти читав сегмент, који је крајње значајан за савремену економију. Без ње је крајње компликовано решавање питања у ЕУ, Југоисточној Азији, Латинској Америци, у Африци, па и у Северној Америци, почевши од Сноудена, па све до активности ММФ.

Ове године ће G20 председавати Аустралија. Она је сачувала кључна питања дневног реда који је Русија предложила пре годину дана: инвестиције, запосленост и трговина. Аустралијски премијер Тони Ебот је већ изјавио да очекује Владимира Путина у новембру у Бризбејну, на самиту „Велике двадесеторке“.

Марија Бањабина,