Европа се окреће од долара

12-07-2014 11:42:43 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ arcticpenguin/cc-by-nc/ vost |


Европски бизнис тежи ка томе да смањи зависност од америчког долара. Тенденција се запажа већ одавно, а скандал са санкцијама САД према француској банци BNP Paribas је само појачао расположење против долара у Европи.

Французи су се окомили на долар. Прво се директор Народне банке Француске Кристијан Нојер изјаснио за диверзификацију валута у међународној трговини. Затим је генерални директор француске нафтне и гасне компаније Total Кристоф де Маржери изјавио да не види разлог за плаћање нафте у доларима. А сад је и министар финансија Француске Мишел Сапин предложио да се евро активније користи уместо доалра.

Тежња Француза према дедоларизацији је јасна. Ових дана су САД казниле банку BNP Paribas због употребе долара у операцијама са Суданом, Ираном и Кубом. Против ових земаља САД су увеле санкције и забраниле су им да користе своју валуту. Француска банка приликом уплате новца на рачуне компанија Судана или Ирана није кршила законе своје земље или налоге ЕУ. Међутим, испоставило се да је крива због кршења режима санкција које су увеле власти друге државе. Цена је казна од рекордних 9 милијарди долара и привремена обавеза да у САД ради само преко америчких банака-партнера.

Плашећи се да је ово само први, али ни из далека не и последњи случај, Французи су почели активно да се залажу за максимално коришћење у међународним обрачунима евра уместо америчке валуте. Међутим, за то није довољна само жеља Француске, сматра економски стручњак Александар Јаковљев.

- Француска не емитује евро. Евро је јединствена европска валута. Зато Французи могу колико год их је воља да причају против долара, али своју сопствену валуту немају. А што се тиче перспективе евра као замене за долар, она је прилично далека, ако уопште постоји. Како показује недавна пракса, економија еврозоне није у најбољем стању, има много проблема. И уопште се не ради о томе шта жели Француска. Ради се о томе шта желе извозници сировинских ресурса. Док они продају своју извозну робу за доларе, ма колико да им се нуди евро, он им неће бити потребан

Али ту – у жељама извозника – се и крије слабо место америчке валуте. Ускоро ће пола века како се практично сва нафта и природни гас на планети продају и купују за доларе. Ово је долару омогућило да постане главна међународна обрачунска јединица и битно је учврстило позиције САД на светској сцени. Међутим, у последње време се све чешће чују гласови који се залажу за одрицање од долара. Сличне покушаје су предузимали председник Ирака Садам Хусеин и либијски лидер Моамер Гадафи. Сиријски председник Башар Асад је почетком 2011. године изјавио да намерава да обрачуне за нафту с Кином и Русијом врши у јуанима и рубљама. Зна се шта се десило с Ираком, Либијом и Сиријом. Али данас о увођењу међусобних плаћања у националним валутама говоре државе другог нивоа.

Од априла ове године Русија и Кина су започеле реализацију операције безготовинског конвертовања рубље и јуана уз примену „директног“ курса. Техеран и Москва су се одрекли продаје нафте за доларе и прешли су на бартер – метале и намирнице. Сасвим недавно Кина и Јужна Кореја су потписале споразум који им омогућава да користе своје националне валуте у трговини. Стопама РФ и КНР спремне су да крену и друге земље БРИКС. Све ово чини долар рањивим и не може да обрадује САД. Ако сад и Еврозона почне кретање ка диверзификацији валута у међународној трговини америчка економија ће остати без озбиљног ослонца.

Татјана Табунова,