Нигерија: исламски фактор детонације

12-07-2014 11:17:14 | | Глас Русије, фото: AP/Sunday Alamba/ vostok.rs |


Сиромашни север Нигерије је исламски свет, а југ који се бави вађењем нафте и гаса је хришћански. Деле их вера и новац, два вероватно најјача мотива у савременом свету. Осим тога, инертност нигеријске владе и спољашњи утицаји, распојасаност криминала и екстремиста дају свој допринос. Да ли ће експлозивна афричка смеса детонирати.

Половину становништва Нигерије чине муслимани, 12 северних држава исповеда конзервативни ислам. Заповести Корана тамо представљају основу друштвеног уређења, премда често противрече уставу земље. Ситуацију отежавају економски и социјални проблеми. Људи су незадовољни влашћу која, са своје стране, не контролише ситуацију у земљи. У својој борби против власти многи се придружују екстремистима. Најпознатија исламистичка групација Нигерије је организација Боко Харам. УН су је прогласиле за терористичку. Али, у Нигерији Боко Харам лако налази истомишљенике, истиче старији научни сарадник Центра за цивилизацијска и регионална истраживања института за Африку РАН Анатолиј Саватејев:

- Врбују се присталице међу сиромашним слојевима становништва. Могуће је да се плаћају њихови наступи. Судећи по свему, помоћ долази и из иностранства – од Саудијске Арабије. И има људи који искрено верују у то да власт треба да уведе исламске шеријатске законе на територији, барем Северне Нигерије.

Боко Харам је постао познат 2002. године, његов циљ је успостављање власти шеријата у земљи. У лето 2009. године рушени су хришћански храмови на северу Нигерије, њихови борци-самоубице су минирали три цркве. У сукобима с полицијом погинуло је неколико хиљада људи. У пролеће 2014. године киднаповали су 270 ученица, организовали су двоструки терористички акт који је однео животе 160 људи.

„Боко Харам“ постаје све јачи, истиче старији научни сарадник центра за Афричка истраживања Института за светску историју РАН Николај Шчербаков:

- Боко Харам постоји одавно, а сад је избио у први план. Између осталог, и због тога што нису решавани застарели проблеми. Његове конкретне активности су: застрашивање – не компликован и вишеслојан тероризам у више праваца, већ грубо заплашивање; отмице и покушаји да се у друштву учврсте као организација која зна одговоре на сва питања, која може да пружи наду друштву.

Стручњаци не искључују могућност да се групација финансира из иностранства. Нигерија је земља богата ресурсима. Налази се на трећем месту по резервама угљоводоника на континенту. Распојасаност тероризма може ићи у прилог имућним муслиманским земљама као што су Катар и Оман, сматрају стручњаци.

По мишљењу експерата слаба реакција нигеријских власти на делатност Боко Харам представља један од разлога његовог успеха. Ситуацију отежавају напети односи између богатог југа и сиромашног севера земље. Ако се не предузму мере, Боко Харам са временом може стећи толико широку подршку становништва да ће успети да постигне свој циљ, односно да искорени у Нигерији све световно и да све примора да живе по канонима шеријата. А терористички актови ове секте су већ коштали живота неколико хиљада становника Нигерије.

Марија Меркулова,