Европске банке под ударом

10-07-2014 09:20:04 | | Глас Русије, фото: AP/Michael Probst/ vostok.rs |


Европске банке плаћају одступницу. После француске BNP Paribas гнев америчке Темиде обрушио се на немачку Commerzbank. Дрски европљани су се усудили да прекрше режим санкција које су САД увеле против Ирана и Судана.

Власти САД су покренуле неколико кривичних дела против банака Велике Британије, Швајцарске и Француске. Велика француска банка BNP Paribas већ је признала да је водила послове са клијентима из Судана, Ирана и са Кубе. Како би избегли сурову казну, Французи морају да плате компензацију — 9 милијарди долара. Наредна по реду је друга по величини банка Немачке — Commerzbank.Ако се немачки банкари одлуче на договор пре суђења, то ће их коштати 500 милиона долара. Зато, сматрају експерти, то ће бити преседан којиће САД искористити против највеће немачке финансијске институције - Deutsche Bank. Њу су Американци такође ухватили у пословима са Ираном и Сиријом.

Експерт руског Института за стратешка истраживања Сергеј Михајлов сматра да Вашингтон користи предности своје позиције у оном систему који је настао у свету у последњих неколико деценија:

- Они покушавају да искористе свој положај највећег финансијског и економског центра, преко којег иду не само финансијски токови, већ и административно-управне одлуке савремене економије. У САД се налази штаб највећих транснационалних корпорација, које на тај начин потпадају под америчку јурисдикцију. И америчка држава тежи да постави ове економске предности у службу политичким интересима државе.

Америчка Темида диктира своју вољу не само појединим компанијама, већ и читавим државама. Не тако давно Врховни суд САД је обавезао Аргентину да исплати скоро милијарду и по долара власницима хартија од вредности који нису пристали да реструктуришу дуг. Експерти називају то ни више ни мање него политичким притиском Вашингтона. Главни уредник листа Геополитика Леонид Савин сматра да ће то трајати док се остале земље не ограде од сличних мешања или правно или војно:

- Такозвана владавина права је пипак политичког естаблишмента Вашингтона који тумачи законе у својим интересима. На примеру Ирака и других држава видимо да САД могу да примене и силу, ако за то постоји воља одређених политичких кругова земље. То може да се прекине само онда када буде успостављен нови међународни поредак.

Без обзира на то што Вашингтон воли да размахује заставом ”демократије”, САД су империја, подвлачи председник института за националну стратегију Михаил Ремизов, а за империју је стојствено слично трансгранично правосуђе:

- Амерички и британски правни систем у суштини оријентисани су на извесну трансграничну јурисдикцију, на правосуђе ”преко граница”. У Великој Британији то је везано за империјалистичку прошлост, у случају САД за империјалистичку садашњост. За разлику од Лондона, Вашингтон има много више могућности да приморава компаније да уважавају она решења која су била донета на националном нивоу. Ипак прекомерно коришћење тог инструмента може да стимулише факторе у најразличитијим деловима земљине кугле на то да смањују своју зависност од америчких партнера.

Вашингтон, наравно, предузеће максимум напора за очување своје хегемоније. Али другим земљама пре или касније досадиће да се потчињавају решењима америчких судова, а можда им је већ и досадило. После скандала са BNP Paribas Француска размишља да одустане од доларског обрачунавања. Прво се директор Банке Француске Кристиан Нојер изјаснио за ”дедоларизацију”, затим генерални дикректор Тотала Кристоф де Маржери је изјавио да не види разлоге да се за нафту плаћа доларима, и коначно министар финансија Француске Мишел Сапин је предложио да се активније користи евро.

Европљани демонстрирају све већу жељу да бране своје националне интересе.

Игор Силецки,