Вацлав Клаус: Порошенко говори о миру, али лије се крв

10-07-2014 09:09:46 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Snek01/cc-by-sa 3.0/ vo |


Поново је сећање на Јегора Гајдара довело у Москву бившег председника Чешке Вацлава Клауса. Почетком године он је наступао на Гајдаровском форуму, а управо је у Руској економској школи у Сколкову одржао предавање о економији промена у оквиру сусрета Speakers Nights, посвећених сећању на руског економисту реформатора.

Вацлав Клаус је дао ексклузивни интервју за Глас Русије.

Господине председниче, ваша предавања у Русији се одвијају у оквиру тематике реформи Гајдара које код нас многи помињу не баш у најлепшем контексту. Реформатор је према вашем мишљењу обавезно осуђен на такву судбину?

- У појединој мери то је судбина сваког ко се лати радикалних, невероватно сложених реформи. Оне су биле неопходне друштву, али коштале су скупо, и зато је морало да се плати. Реформатори, наравно, увек треба да схватају на шта се одлучују, каква ће бити реакција. Егор Гајдар се одважно латио озбиљних економских и политичких реформи у Русији. Да, није му све успело. Ипак то је био несумњиво један од најупечатљивијих, најрадикалнијих и најистакнутијих покушаја да се промени ваша земља. И Русија се променила.

А сада о актуалним дневним темама. Украјина је ових дана потписала економски део споразума о асоцијацији са ЕУ. Радио Праг саопштава да ће то донети чешким извозницима годишње 450 милиона круна додатног профита, а надаље и 2 милијарде круна. А каква је ваша прогноза последица економског зближавања Кијева и Брисела?

- Као прво, поводом очекивања чешких фирми. Једноставно не схватам одакле је чешки радио узео те податке, ове милионе и милијарде круна. Као економиста ја никада не бих оперисао таквим цифрама. А они су одважни момци! Једном речи, ништа немам против да чешке фирме добију олакшани излаз на украјинско тржиште, слобода трговине је мој животни став. Друга је ствар како ће се нова ситуација одразити на конкретно руско-украјинску трговину? Да ли ће украјински бизнис сачувати повластице на руском тржишту и обратно? Неће ли се наћи украјинска економија на крају на губитку, после потписивања споразума о асоцијацији са ЕУ? Постављам себи то питање, али немам за сада одговор.

Како оцењујете прве политичке кораке новог украјинског председника Петра Порошенка, његов мировни план регулисања ситуације, његов политички избор западне оријентације Украјине и фактичко удаљавање од Русије?

- Медији извештавају о том мировном плану чије детаље не знам. Рекло би се да је одређени позитивни корак украјински председник предузео. Али истовремено у Украјини се и даље пролива крв. А то значи да планирани циљ није достигнут. Ма тамо се води прави рат, што је ужасно и страшно! То је гигантска грешка кијевске власти.

Да ли остају шансе да се регулишу односи Русије и Запада, покварени украјинском кризом? На ова и друга питања слушајте одговоре у наставку ексклузивног интервјуа бившег председника Чешке Вацлава Клауса за Глас Русије.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ