Михаил Богданов: Сведоци смо напада терористичке интернационале

09-07-2014 10:32:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Москва позива земље Запада, Персијског залива и Турску да уједине напоре ради очувања територијалне целовитости Ирака и Сирије. Ово је изјавио у интервјуу за МИА Росија севодња специјални представник руског председника за Блиски Исток, заменик министра иностраних послова Михаил Богданов.

Према речима дипломате, дејства групације Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) прети не само Багдаду и Дамаску, већ прети и да коначно наруши крхку равнотежу на Блиском Истоку.

На данашњи дан на територији Ирака и Сирије терористи су прогласили такозвани калифат на челу са калифом Абубакром Багдадијем. Михаил Богданом подвлачи да је калиф у историји и религиозним књигама и државни, и духовни лидер правоверних муслимана. Тако да ИДИЛ превише узима на себе: такве изјаве тешко да су се допале религиозним ауторитетима и богословима, истиче руски дипломата:

- Чак у називу групације — Исламска држава Ирака и Леванта — садржана је алузија на директан пут ка расколу Ирака. И не само — јер калифат је проглашен и на територији Сирије. Сасвим је вероватно да код оних људи који стоје иза овог пројекта, апетити се распростиру и ван граница Ирака и Сирије. Поред осталог, у Левант историјски спадају територије које сада заузимају такве земље као што су Либан, Јордан, Палестина.

Територија на коју су се намерачили радикали је велика. И јасно је до каквих последица може да доведе развој догађаја по том сценарију. Том процесу треба што пре стати на пут, убеђен је заменик министра. Москва се залаже за очување територијалног јединства, независност Ирака, Сирије и других земаља региона. А ради ефикасне борбе против тероризма — између осталог против ИДИЛ, потребни су уједињени напори, сматра Богданов:

- И ирачко друштво треба да се консолидује, потребно је међусобно разумевање и међу лидерима три основне заједнице — шитске, сунитске и курдске. Томе треба да допринесу пријатељи Ирачана на међународној сцени. Русија има контакте са свим нашим ирачким пријатељима. Рачунамо да и западни партнери, и земље Залива, Турска, сви ми ћемо се ујединити у нашој жељи да помогнемо Ирачанима да одбране територијалну целовитост и суверенитет, исто као и Сирија.

Што се тиче Сирије, процес регулисања ситуације у последње време је замрзнут. Један од разлога таквог застоја је одсуство специјалног представника генералног секретара УН за Сирију. Претходни специјални представник Лахдар Брахими дао је оставку. Према мишљењу Богданова, личност новог специјалног представника ће одиграти важну улогу. Јер Брахими је био поштована и озбиљна политичка фигура, он се бавио регулисањем многих криза: у Либану, у Авганистану. Реч је о калибру заменика — колико ће он познавати проблематику, људе, колико њега самог знају. Москва је уверена да потенцијал преговарачког процеса о Сирији покренутог у Женеви и настављеног у Монтреју није исцрпљен, истакао је Михаил Богданов:

- Две рунде су трајале у суштини свега три недеље, прошло је врло мало времена. Тим пре што треба тражити проблем још и у томе што је опозициона делегација била мало репрезентативна. Али у сваком случају требало је више времена. Било је потребно да се Сиријци ускладе међусобно, јер криза поверења постоји. А овде су први раз видели једни друге, почели да утврђују намере, затим рекли да не успева, треба све обуставити. Нама кажу да процес нема перспективе. Зато постоји идеја да се наоружа и финансира опозиција, како би се променио однос снага. А то значи наставак рата, и чак његово подстицање.

Москва је спремна на преговоре у свим форматима. Између осталог, Русија је већ иступила са предлогом да направи ”парелелни трек” - да привуче све земље које могу да изврше позитиван притисак како на званични Дамаск, тако и на опозицију. Поред Русије и САД, у процес могу да се укључе Саудијска Арабија, Иран, Турска, Египат.

Башар Асад је својевремено пристао на захтев међународне заједнице да се ослободи хемијског оружја. Према подацима Организације за забрану хемијског оружја која контролише изношење из Сирије хемикалија и опреме, услове споразума Дамаск је испунио. Ипак западни политичари с времена на време изјављују да то није тако. Недавно је Француска изнела тврдњу да је сиријска влада сакрила део хемијских супстанци. У складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја, свака земља може да се обрати ОЗХО са молбом да провери ситуацију која изазива бригу. Али до данас ни Француска, ни нека друга држава се није обраћала ОЗХО са таквом молбом. Обратиле су се саме сиријске власти, које су молиле експерте органиазције да спроведу инспекцију како би скинули све сумње.

Заједничка терористичка опасност данас усијава арапско друштво и регион у целини и прети да прекорачи блискоисточне границе. Према речима Богданова, ми смо сведоци правог напада тероростичке интернационале. У саставу ИДИЛ и других радикалних групација је на хиљаде страних плаћеника. И највероватније они ће се бавити уобичајеним послом. Руско МИП истиче озбиљност опасности. И сматра да ситуацију треба размотрити у широком кругу, на међународном састанку под окриљем УН.

Игор Силецки,