У Русији се рађа више деце

08-07-2014 02:12:00 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Виталий Аньков/ vostok.rs |

Низ мера које подстичу родитеље да имају више деце


2014. година у Русији је започела позитивном демографском динамиком. Од јануара до априла у земљи је рођено скоро за 10 хиљада малишана више него у истом периоду прошле године. Узимајући у обзир да је 2013. у Русији први пут за дуг период био фиксиран извесни прираштај становништва, експерти почињу опрезно да говоре о позитивним тенденцијама у руској демографији.

У демографску јаму Русија је упала пре 20-ак година. Распадом СССР људи су изгубили сигурност у сутшрањицу, што се одразило на ниво наталитета. Држава се позабавила датим проблемом средином 2000-их година. Био је предузет низ мера које подстичу родитеље да имају више од једног детета. Између осталог, отворен је програм ”мајчинског капитала”. То је врло велика једнократна наменска исплата за рођење другог и наредне деце. Сада она износи више од 12,5 хиљада долара, који могу да се потроше на куповину стана, образовање детета или на будућу пензију мајке. До 4,5 године увећан је период породиљског одсуства, који је укључен у радни стаж родитеља. Поред тога, за ове године значајно је побољшан квалитет медицинских услога, истиче председник комисије за контролу реформи система здравства и демографије Друштвене коморе РФ Николај Дајхес:

- Оцењујем да демографске тенденције у Русији уливају наду. Напори које предузима држава на повећању наталитета и побољшању социјалне криме у земљи данас пружају потпуно јасан резултат. Ако се говори строго о медицинском аспекту, несумњиво позитивну улогу је одиграло масовно отварање перинаталних центара. Полази нам за руком да спасемо децу која су приликом рођења врло слаба.

Треба истаћи да поред строго унутрашњих разлога који су се негативно одразили на демографске показатеље, пад наталитета у Русији подударио се са светском тенденцијом. На преласку векова број рођене деце почео је осетно да пада у свим развијеним земљама. Зато прираштај становништва који се бележи у Русији у последњих годину и по, мада је и прилично низак, свега око 1%, већи је него у Немачкој, Италији, Великој Британији, Јапану, САД, Канади, Шведској и другим индустријски развијеним земљама.

Без обзира на очигледни успех, рано је славити победу, упозоравају научници. Земља се приближава оном периоду када родитељи треба да постану деца рођена 90-их. Пошто једеце тих година било мало, не треба очекивати демографски бум, сматра заменик директора Института за демографију Високе школе економије Сергеј Захаров:

- С једне стране, истиче се извесни скок коефицијента наталитета. Али за сада се још није десио скок наталитета генерације. Тачније актуална гендрација која је рођена 70-их година родила је мање деце него у просеку њихови родитељи. То значи да за сада дуготрајна тенденција пада наталитета у Русији није преломљена.

Према статистици, данас на једну жену у Русији у просеку долази 1,7 деце. То је мало. За сигурно подржавање бројности становништва свака Рускиња треба да роди најмање двоје деце. Али још пре 10 година показатељи су били за трећину гори. Значи, земља се креће у добром правцу.

Татјана Табунова,