BNP PARIBAS, DEUTSCHE-BANK… ко је следећи?

08-07-2014 09:19:41 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Björn Láczay/cc-by-sa 3.0/ vo |


Није било потребно да се дуго чека... Прво су се латили Француза, сада су Американци узели под своје Немце. Буквално ових дана министарство правде САД је оптужило француску банку BNP Paribas за тобоже незаконите послове са Суданом, Сиријом и Ираном.

Сада сличне примедбе има према Deutsche Bank. Водећа финансијско-крединта установа Немачке је већ добила обавештење о претњи санкцијама и сложила се да помогне истрази. Ако Вашингтон докаже кривицу, Deutsche Bank, као и BNP Paribas моћи ће само да чекају рачун на милијарде долара казне. У целини, кажу експерти, ако ћемо објективно, кривица банака постоји, пошто су се приликом обрачунавања вршиле управо доларске операције. Када би оне биле у еврима, не би могле да постоје примедбе. Ипак има једно ”али”, истичу стручњаци... Сада се пуном паром воде преговори између ЕУ и САД о формирању Трансатланске зоне слободне трговине. У њој, наравно, свака страна жели да добије максимално повољне услове. И ту почињу да испливавају чињенице прекршаја које су унапред припремиле САД. И што више буде напредовало цењкање, то ће више аргумената у своју корист наводити Американци. Европљани, чији односи са Вашингтоном нису баш најбољи, да кажемо право (на пример у Француској), још покушавају да спасу од огромних казни своје банке.

А Немачка се понаша суздржано. Ради Трансалтанске зоне Берлин је спреман да затвори очи на мешање у финансијски суверенитет земље. И самим тим ствара преседан за наредне примедбе САД. У реду стоје француске банке Societe Generale и Credit Agricole. А оне су водеће банке зоне евра. И санкције против њих нису најбоља услуга од стране Вашингтона. Међународне рејтинг агенције како би удовољиле својим америчким властодршцима већ су почеле да смањују прогнозе. Прва је, наравно, BNP Paribas. Њену прогнозу експерти S&P су сменили са стабилне на негативну. Није тешко погодити каква је судбина припремљена и за друге.