„Снага Сибира“ чини први корак ка Кини

08-07-2014 05:51:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Изградња гасовода „Снага Сибира“ којим ће се руски гас испоручивати у Кину, почеће већ у августу. Први спој гасовода биће заварен 26. августа за време свечане церемоније отварања градње, - саопштава „Газпром“.

Гас за Кину ће се вадити у источно-сибирском Чајандинском и Ковиктинском налазишту. У току су припреме за уређење Чајандинског налазишта. Завршава се израда пројектне документације, врше се радови на истраживању. Очекује се да ће први гас кренути у Кину већ 2018. године.

У мају 2014. године „Газпром“ и „CNPC“ су потписали 30-годишњи уговор за испоруку гаса, по којем годишње треба да се испоручује 38 милијарди кубних метара плавог горива. Укупна вредност уговора износи 400 милијарди долара. А обим инвестиција у инфраструктуру „Снага Сибира“ се процењује на 55 милијарди. Притом скоро половину износа „Газпром“ добија као аванс од „CNPC“ пре почетка изградње. На пројекту изградње гасовода, који спаја налазишта Источног Сибира, радило се од почетка 2011. године. Међутим, он је директно зависио од потписивања уговора за испоруку гаса с Кином, истиче директор руског Института за националну енергетику Сергеј Правосудов:

- Кина је веома важно тржиште за Газпром. Зато што су налазишта у Источном Сибиру толико велика да их нико не би развијао само за домаће тржиште. Потребно је превише инвестиција, а тамо има врло мало потрошача. Уговор о испоруци руског гаса Кини је највећи уговор уопште у историји светске гасне индустрије. Он је веома важан за развој региона Источног Сибира и Далеког истока.

Чајандинско налазиште је јединствено по томе што осим метана тамо има и ретких гасова: етана, пропана и хелијума. Због тога ће се заједно с овајањем налазишта и изградњом самог гасовода у региону отварати комплекси за прераду гаса. Биће саграђене фабрика за производњу хелијума, Амурска фабрика за прераду гаса и производњу полиетилена и пластике, станица за производњу КПГ за каснију испоруку производа Јапану. Све ће то учинити да се отворе нова радна места. Очекује се да ће битан део пораста БДП у региону обезбедити управо „Снага Сибира“ и с њом повезани пројекти.

Стручњаци истичу да је гасовод „Снага Сибира“ подједнако користан, као за Русију, тако и за Кину. Већ сад КНР има потребу за додатних 20 милијарди кубних метара гаса годишње. У структури потрошње горива и енергије Кине преко 70% чини угаљ. Због еколошких проблема руководство земље је поставило за циљ повећање удела потрошње гаса за 18% годишње. Кина сад има четири основна извора за испоруку гаса. На југу се гас у Кину испоручује цевоводом из Бурме, око 10 милијарди кубних метара годишње. На западу гас продаје Туркменистан, око 26 милијарди кубних метара. Русија је спремна да обезбеди КНР 68 милијарди кубних метара. Са североистока ће земљу снабдевати „Снага Сибира“, а са северозапада – будући пројект гасовода „Алтај“ чији је планирани капацитет 30 милијарди кубних метара.

Леонид Ковачић,