Економија Украјине клизи у системску кризу

08-07-2014 10:40:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Економија Украјине се ближи колапсу. Принудно затезање појасева, раст тарифа, трошкови за бојева дејства на југоистоку, све то може да доведе економију земље до краха већ у скорије време.

Економско стање Украјине погоршава се буквално из дана у дан. Политички потреси крајње негативно су утицали на државне финансије. У поређењу са истим периодом 2013. године, смањење државних наруџбина достигло је скоро 40%. За 45% је пао обим продаје нових путничких аутомобила на домаћем тржишту. Де-факто је заустављено државно инвестирање у граде украјинске индустрије. Озбиљне тешкоће постоје око попуне државног и локалних буџета. У целини, распад националне економије стиче катастрофални карактер.

Украјина се све више претвара у сиромашни сировински прикључак развијених земаља. И перспектива уласка у заједничко европско тржиште не може да промени деструктивни тренд. Између осталог, полагати кривицу за такво стање ствари само на актуалне власти не би било правилно. За више од две деценије независности украјинска економија није испољила ни најмању сопособност ка развоју. Према обиму унутрашњег бруто производа она није избила на ниво од 1990. године, изгубила је многе гране које су производиле технолошки напредну продукцију. Али сада деиндустријализација земље тече убрзаним темпом. Украјина клизи у дефлациону депресију — у најтежи облик кризе. Још ниже ће пасти њена економија ако Украјина уђе у зону слободне трговине са ЕУ и настави непромишљену политику евроинтеграције. Говори аналитичар инфестиционе компаније UFS Василиј Ухарски.

Треба имати у виду да Украјина, као и многе земље постсовјетког простора, наследила је прилично велике обиме индустријске производње на својој територији. Али тренутно она се налази у прилично лошем стању. Веома је висока истрошеност основних фондова. Велики су проблеми са инфраструктуром. Између осталог то се тиче југоистока Украјине. За читаву Украјину главни партнер како у погледу извоза, тако и у погледу увоза је Русија. Економија земље је тесно повезана са руском.

Треба признати да дегрдација економије није једини и није најважнији системски изазов са којим се суочила Украјина. Најопаснијим са ове тачке гледишта може се сматрати раскол у друштву и крвави грађански рат без наде у скорији мир. Без решавања ових проблема национална економија се не може обновити. Како сматрају експерти, једини излаз из настале системске економске кризе је претходно решавање политичких противречности на основу дијалога и федерализације земље.

Читајте више наУкрајина из минута у минут