«Левијатан» Звјагинцева добио Гран-при на филмском фестивалу у Минхену

06-07-2014 10:39:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Филм Левијатан редитеља Звјагинцева и продуцената Александра Родњанског и Сергеја Мелкумова добио је главну награду на међународном филмском фестивалу, завршеном у Минхену. Заједно с Левијатаном у основном конкурсном програму CineMasters су били представљени филмови Два дана, једна ноћ браће Дардена, Зилс-Марија Оливјеа Асајаса, Збогом, речи Жана-Лика Годара, Непомична површина воде Наоми Кавасе и други.

За нас је веома важна пажња, коју додељују крупни међународни фестивали руском филму. Звјагинцев је јединствени уметник, сваки његов филм је озбиљан уметнички догађај. То је савремена прича сјајног глумачког састава, способна да гане и обичног гледаоца, и префињеног обожаваоца филмског језика. Сергеј Мелкумов и ја као продуценти надамо се да ће учешће Левијатана у програму филмских фестивала допринети дугом животу филма и његовој успешној демонстрацији, - коментарисао је одлуку жирија продуцент филма Александар Родњански.

Светска премијера филма Левијатан је одржана у основном конкурсном програму 67. Канског међународног филмског фестивала, где је филм добио награду за најбољи сценарио. Левијатан је четврти филм Андреја Звјагинцева, који је добио награду крупног светског филмског фестивала. Његов први филм Повратак је добио награду фестивала у Венецији као Најбољи филм и Најболи деби. Други филм Протеривање добио је награду Канског фестивала За најбољу мушку улогу, Трећи филм Јелена је добио специјалну награду програма Посебан поглед Канског филмског форума.

Филмски фестивал у Минхену је одржан од 27. јуна до 5. јула. Тај се фестивал одржава сваке године од 1983. године. Он је највећи филмски догађај у Немачкој. У конкурсу су били представљени играни, документарни и краткометражни филмови, као и ТВ филмови, снимљени у Немачкој, Европи и читавом свету.