Кисељев: радови Гарањина носе са собом дух времена у којем је живео

04-07-2014 11:42:26 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Радови легендарног совјетског фотографа Анатолија Гарањина носе и предају дух времена у којем је он радио и инспиришу савременике, сматра генерални директор МИА „Русија данас“ Дмитриј Кисиљов.

У изложбеном комплексу „Мањеж“ отворена је изложба фотографија совјетског фотографа Анатолија Гарањина. На изложби је представљено 200 јединствених снимака из архива фоторепортера које су 2008.године информативној агенцији РИА новости предали његови синови. Посетиоци изложбе могу да виде предратне фотографије Русије, током Великог Отаџбинског рата, фотографије након рата, фоторепортаже из политичког живота државе, иностраних посета руководства државе, снимке боемског живота Москве 70-тих година 20.века.

Кисељев је изјавио да ове фотографије веома добро осликавају и предају гледаоцима данас дух времена у којем је Гарањин живео. „Ако погледате фотографију „Смрт војника“, она вас такође инспирише, јер самопожртвовање- то је више него страх, више него ужас, то је осећаја који је фотограф успео да донесе до наших дана, до сваог а од нас“- рекао је Кисељев на отварању изложбе.

Такође, Кисељев је рекао да је веома срећан што је ова изложба успела и да се читаво богатство фотоархиве нашло у поузданим рукама. Према његовим речима, Гарањин је „веома осећао време у којем је живео, и он би вероватно могао осетити и наше време“.

Са своје стране, син фотографа- Алексеј Гарањин је рекао да су му током 90-тих предлагали, нудили да прода фотоархиву свог оца у САД за милион долара. „90-тих година, када је наш отац већ био мртав,- као и многим другима, предлагали су нам да продамо архиву у САД. Једам ме је човек наговарао: „Платићемо ти милион долара- а тада је то било много више него сада- ми ћемо ти платити, а ти нама предај све што имаш.“- рекао је син фотографа. Рекао сам: „Не, тата је био Рус, снимао је Русију и овако нешто важно за нашу државу не би требало предавати у туђе руке“,- рекао је Алексеј Гарањин.