Демократизација светске економије

04-07-2014 11:21:54 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ arcticpenguin/cc-by-nc/ vost |


Светска економија тежи да побегне из Бретон-Вудс система. Такви позиви се чују већ деценијама. Међутим, показало се да пут ка промени валутног лидера није нимало лак. Финансијска криза је убрзала реализацију идеје промене финансијског света. На сцену су изашла тржишта у развоју.

Основан 1944. године, Бретон-Вудс систем је застарео. Дакле, на дужи рок долар ће отићи у прошлост. Међутим, не постоји хитна потреба да се пређе на нову валуту, сматра аналитичар Евгениј Ретјунски:

- Још увек, ова идеја постоји више на политичком нивоу, како би се заштитило од могућих проблема са доларом у будућности, као и да би се смањио његов монопол као светске валуте. А посебно јаких економских разлога за то још увек нема много, осим јачања нових економија попут Кине, земаља Јужне Америке, Русије, Индије.

Сада можемо само рећи да ће у случају смањења америчког учешћа у светској трговини и производњи, улога долара, наравно, почети да опада. Према мишљењу професора катедре за берзе и тржиште инвестиција ВШЕ Александра Абрамова, промене у глобалном финансијском систему ће почети најраније кроз 50 година:

- Сигурно ће то бити неки дугорочни програм за прелазак на једнствену универзалну валуту. По мери интеграција економија, раста поверења, земље ће покушати да некако искористе универзалну валуту за плаћања роба и услуга. За сада је тешко замислити такав сценарио. За појаву евра, нпр. било је потребно око 30 година. Видимо га како сада често посрће.

У међувремену, земље већ користе своје валуте у међусобним плаћањима, под условом поверења. Као пример - изградња моста преко мореуза Керч, који ће се финансирати и у рубљима и у јуанима. То је могуће, јер између Русије и Кине, постоји дугорочни и велики промет. И са растом нових привредних центара, као што су земље БРИКС, поставља се питање колико је долар "божји новац", којем се треба молити? Имајући ово у виду, како примећују економисти, постоје изгледи и за руску рубљу. Она би могла да постане једна од валуте у међудржавним плаћањима, сматра Александар Абрамов:

- Плус рубље је у томе што је више-мање стабилна валута, која има стабилну макроекономију. Русија реализује масу великих међународних пројеката. У последње време је повећана агресивност монетарне политике у промовисању рубље као међународне валуте. И у низу билатералних пројеката је видљива перспектива рубље, посебно са Кином, Казахстаном и Белорусијом.

Враћајући се на прогнозе краха долара као јединствене резервне валуте, стручњаци наводе пример Светске банке, која је прошле године у Хонг Конгу издала своје прве облигације у противредности кинеског јуана. Њихови купци су финансијске институције, компаније и појединци са седиштем у Хонг Конгу. Упркос чињеници да се ради о ограниченој емисији на само 500 милиона јуана (76 милиона долара), ово је још један доказ да је светска економија на путу проналажења алтернативних валута које би могле да замене долар.

Олег Обухов,